Život

Ponedeljak, 19.02.2024.

14:36

Hrvati upisali gibanicu u Uneskov registar kao svoje nasleđe?

Jelo gibanica, koje se smatra starosrpskim, upisano je u registar Uneska kao hrvatsko kulturno gastronomsko nasleđe.

Izvor: B92

Hrvati upisali gibanicu u Uneskov registar kao svoje nasleđe?
Foto: Shutterstock/nada54

Kako navode korisnici mreže Iks, ovo jelo Hrvatska je zaštitila kao svoje nematerijalno dobro, iako još uvek nema zvanične potvrde za to. Ipak, kako su rekli ljudi iz Hrvatske, ovde nije reč o srpskoj gibanici – piti sa sirom, već se radi o hrvatskom, tačnije o slavonskom slatkišu koji je poznat pod imenom međimurska gibanica. Reč je o piti sa četiri različitih nadeva, od maka, sira, oraha i jabuka.

Ova gibanica obeležje je istoimene županije, ali i povod mnogih rasprava o tome kada je nastala, koji je pravilan raspored sastojaka i kakva je razlika u odnosu na susednu, slovenačku prekmursku gibanicu.

Kuvarica Sandra Nedeljko iz međimurskog sela Pušćine za BBC na srpskom je odgovorila na sve nedoumice.

Ona je navela da se recept za gibanicu koju ona sprema pojavio osamdesetih godina prošlog veka u Međimurju, ali da je u arhivi pronašla navode i o gibanici iz 1700-ih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: