Život

Četvrtak, 30.11.2023.

11:17

Miroslav Mandić iz spota sa predsednikom Srbije: Važno je da se pozorište i umetnost stalno afirmišu

Valjevo je grad sa dugom i značajnom pozorišnom tradicijom, pa iako danas nema profesionalni teatar, Valjevci neguju pozorište kroz Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević“ koje radi u Centru za kulturu Valjevo.

Izvor: B92

Miroslav Mandić iz spota sa predsednikom Srbije: Važno je da se pozorište i umetnost stalno afirmišu

Jedan od urednika je i Miroslav Mandić, filmski i tv producent, ali i glumac. Kako je istakao za B92.net, važno je da se pozorište i umetnost neprestano afirmišu, i da se radi sa mladima u osnovnim i srednjim školama.

"Podjednako su važni i amaterizam i profesionalizam, jer profesionalna pozorišta crpe nove, talentovane umetnike baš iz amaterizma. A samo Valjevo ima veoma dugu pozorišnu tradiciju. Još daleke 1860. godine – 25 godina nakon osnivanja Knjaževsko – Srpskog teatra u Kragujevcu (1835) i osam godina pre osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) u Gradu na Kolubari osnovano je „Valjevsko dobrovoljno društvo za teatarsko predstavljanje“ uz upriličenu predstavu – rani Sterijin komad ’Svetislav i Mileva’“, objašnjava Mandić.

Mandić se našao i u novom spotu Srpske napredne stranke, pod nazivom "Seljaci". On je jedan od dvojicu muškaraca sa sela koji u lokalnoj kafani pričaju o ekonomiji, zdravstvu, infrastrukturi, kao i politici, nakon čega im predsednik Srbije objašnjava šta je država prethodnih godina uradila za građane. Mandić je istakao da je bila odlična atmosfera tokom snimanja i da je uvek dobro kada je i dobra hrana tu.
Kako dodaje Miroslav Mandić, iako ovaj grad decenijama nema profesionalnu scenu, mnoga velika imena srpske glumačke scene potekla su upravo sa dasaka u Valjevu.

"Do danas Valjevo je iznedrilo više pozorišta i mnogo pozorišnih poslenika i umetnika. Samo neki od njih su Vuka Dunđerović, Ljilja Krstić, Ljuba Kovačević, Toma Jovanović, Voja Brajović, Jasmina Avramović, Nenad Jezdić, Neša Milovanović, Milica Janevska... uz plejadu mladih glumaca koji igraju širom Srbije, ali i izvan granica naše države", kaže producent i glumac Mandić.

On ističe i da se u Valjevu organizuje i „ABRO Fest“ koji skoro svake godine od 1985, okuplja valjevske glzmce u nekoliko festivalskih predstava i uvek uz dve diplomske predstave akademaca koji studiraju u Beogradu i Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: