Život

Sreda, 16.08.2023.

12:53

Početak urbanizacije: Arheolozi otkrili impresivna vrata u Izraelu stara 5.500 vekova

Arheolozi u južnom Izraelu otkrili su gradska vrata stara 5.500 godina, što ih čini najstarijim vratima do sada pronađenim u regiji, saopštile su vlasti.

Izvor: index.hr

Početak urbanizacije: Arheolozi otkrili impresivna vrata u Izraelu stara 5.500 vekova
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

To otkriće je nateralo stručnjake da preispitaju početak urbanizacije na tom području. Vrata su otkrivena na mestu iskopavanja Tel Erani tokom radova pre planirane instalacije vodovoda, prema Izraelskoj upravi za starine (IAA).

"Ovo je prvi put da su otkrivena tako velika vrata koja datiraju iz ranog bronzanog doba", rekla je voditeljka nalazišta Emili Bišof.

Izgradnja vrata verovatno je zahtevala veliki napor, s kamenjem koje je dopremljeno izdaleka, a opeke od blata i zidovi tvrđave posebno su izrađeni.

"Ta (vrata) nije napravila jedna osoba ili nekolicina. Sastav utvrda je dokaz društvene organizacije koja predstavlja početak urbanizacije", naglasio je Bišof.

Do sada su stručnjaci pretpostavljali da je urbanizacija područja započela pre oko 5200 godina, dakle 300 godina kasnije.

"Verovatno su svi prolaznici, trgovci ili neprijatelji koji su hteli da uđu u grad morali proći kroz ova impresivna vrata", dodao je Martin-David Pasternak, istraživač IAA.

"Vrata nisu samo branila naselje nego su i prenosila poruku da se ulazi u važno snažno naselje koje je politički, društveno i ekonomski dobro organizovano", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: