Život

Ponedeljak, 07.08.2023.

11:55

Majka i ćerka prvi put zajedno lete u svemir: "Ostvarujemo san"

Osamnaestogodišnja studentkinja škotskog Univerziteta Aberdeen i njena majka otputovaće ove nedelje u svemir nakon što su na nagradnoj igri osvojile mesto na drugom komercijalnom letu Virgin Galactice.

Izvor: index.hr

Majka i ćerka prvi put zajedno lete u svemir:
Ilustracija, Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock

Anastasija Majers i njena majka Kejša biće prve majka i ćerka koje će leteti u svemir. One će takođe biti prve osobe s Kariba koje će krenuti na taj put. Poleteće iz Novog Meksika u četvrtak.

Kejša je bila na putu za Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi sredila vizu ćerki za studije u Britaniji, a na letu za London odjednom joj se pojavio oglas. "Ispunila sam nagradnu igru i onda odjednom, nekoliko meseci kasnije, dobijam dopise u kojima piše 'vi ste među 20 najboljih finalista', zatim među pet najboljih i na kraju da sam pobednica", priča ona.

"Odjednom, ko mi ulazi u dvorište? Ričard Branson. Ceo tim je jednostavno uleteo u moju kuću govoreći: 'Ti si pobednica, ideš u svemir.'"

Anastasija kaže da je njena odluka da otputuje s Kariba na studije u Škotsku dovela do prilike da ode u svemir.

"Da nisam nasumično odabrala taj Univerzitet i da nismo morali da idemo velikim zaobilaznim putem kako bismo dobili moju vizu - ne bismo išli u svemir", rekla je. Studentkinja druge godine filozofije i fizike kaže da je odlazak na studije u Škotsku bila jedna od najvećih odluka u njenom životu, ali je "dovela do toga da se događaju veličanstvene stvari".

Misija pod nazivom Galactic 02 drugi je komercijalni svemirski let Virgin Galactice, a prvi s klijentima koji plaćaju. Oglašena cena bila je 450.000 dolara.

Misija Galactic 01 provedena je u junu i dosegla je visinu od 85 kilometara. Smatra se da će druga misija pokušati da ide istim putem.

Anastasija, koja će biti druga najmlađa osoba koja je otišla u svemir, kaže da se nada da će to iskustvo moći da iskoristi kako bi inspirisala druge.

Kejša dodaje: "Za mene i moju ćerku zajedno, to je više od ostvarenja sna."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: