Život

Sreda, 03.05.2023.

10:18

Šta dalje posle masakra na Vračaru?; "Mislim da smo prešli krajnju granicu..."

Psiholog Nevena Čalovska Hercog govorila je za B92.net o užasnom događaju na Vračaru, u kome je jedan učenik (14) otvorio vatru u OŠ "Vladislav Ribnikar". Prema poslednjim informacijama, osmoro dece je preminulo u pucnjavi u školi, a osumnjičeni je uhapšen.

Izvor: B92

Šta dalje posle masakra na Vračaru?;
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

Ona je navela da se ovo nikada nije dešavalo kod nas.

"Ovo je veoma traumatična situacija, ne samo za decu i roditelje iz ove škole, već za čitavo naše društvo, ovo se nikada nije dešavalo kod nas, mislim da smo prešli krajnju granicu, da moramo stati na put da se ovakve stvari više ne događaju", izjavila je ona. Dodala je i: "Jako je bitno da informacije koje se prenose budu u potpunosti tačne, jer ovo je apsolutno tragičan momenat za sve nas", navela je ona za naš portal.

Nevena Čalovska je izjavila da su ovakvi događaji uglavnom bili svojstveni za SAD, Kanadu, Holandiju i druge zemlje, naglasivši je da je to samo refleksija negativnog što je u našem društvu predstavljeno kao normalno i poželjno.

"Očigledno je da dečak na frustracije reaguje nasiljem, da ima kratak fitilj kada nešto nije kako bi on želeo da bude, tu dolazimo do šireg problema koji se možda krije iza odnosa sa porodicom, o kojem mi ne znamo ništa", izjavila je ona za B92.net.

"Moramo pričati o ovome"

Kako ističe, u ovakvim situacijama trebalo bi posebnu pažnju usmeriti na decu koja su bila izložena ovom događaju, ali i na decu koja nisu.

Ta deca koja su svedoci smatraju se "sekundarnim žrtvama", jer sam taj čin da posmatraju tako neko strašno delo utiče na njih kao da su bili nalik glavnim akterima u ovom užasu, objasnila je ona.

"Treba obratiti pažnju na decu koja su nažalost sve to videla, jer taj stres i strah su nešto strašno sa čim je teško nositi se u tim godinama", kazala je ona.

"Moramo pričati o ovome u svim školama, da se čuje kako deca reaguju na ovaj strašan čin njihovog vršnjaka, da se ustanovi na koji način razmišljaju i šta može biti posledica za ovakav gnusan događaj, kao i da učinimo sve da se ovo više nikada ne ponovi", zaključila je Nevena Čalovska Hercog za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: