Život

Ponedeljak, 13.03.2023.

12:17

U Hrvatskoj se osniva škola za grobare, do sada se polagao ispit

Pogrebno preduzeće bi sadržalo objekat za pogrebne usluge, kremaciju i školski obrazovni centar po uzoru na slične u svetu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

U Hrvatskoj se osniva škola za grobare, do sada se polagao ispit
Foto: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Damir Sapanjoš, predsednik Udruženja hrvatskih pogrebnika, pre 32 godine odlučio se za ovaj poziv, a sada je razvio projekat za školovanje budućih pogrebnika.

Naime, pred kraj profesionalne karijere, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, 63-godišnji Sapanjoš predlaže uspostavljanje tzv. Pogrebnog preduzeća u Samoboru kod Zagreba. Ovo preduzeće bi sadržalo objekat za pogrebne usluge, kremaciju i školski obrazovni centar po uzoru na slične u Nemačkoj, SAD i drugim zapadnim zemljama.

Danas posao pogrebnika može da obavlja lice bilo koje struke, s tim što je jedan od uslova prema Zakonu o pogrebnoj delatnosti donetom 2015. godine u Hrvatskoj da pogrebnik mora imati položen ispit za stručno osposobljavanje ili zaposliti radnika na puno radno vreme koji ispunjava ovaj uslov.

Za polaganje takvog ispita, koji sprovodi Hrvatska obrtnička komora, osoba mora imati završenu najmanje trogodišnju srednju školu.

"Smatralo se da će takav ispit u prvom talasu polagati postojeće zanatlije i vlasnici pogrebnih preduzeća, a zatim u drugom talasu njihovi zaposleni. Tu bismo stali i videli kako stojimo. Međutim, dešavalo se da na ispite počnu da se javljaju i direktori komunalnih preduzeća, magacioneri, knjigovođe koji nikada nisu videli pokojnika", ljutito govori Sapanjoš za Slobodnu Dalmaciju na nered koji do danas nije razrešen i zbog kojeg su pogrebnici i komunalna preduzeća "borba".

Radovi na samom groblju, poput sahranjivanja, koje obavljaju pogrebnik ili grobar, u nadležnosti su komunalnih preduzeća, odnosno jedinica lokalne samouprave. Međutim, može doći do preklapanja i nelojalne konkurencije, na šta često upozorava Hrvatsko udruženje pogrebnika.

Problem konkurencije

Danas, posao pogrebnika može da obavlja lice bilo koje struke, s tim što je jedan od uslova prema Zakonu o pogrebnoj delatnosti donetom 2015.

Institucionalna edukacija pogrebnika i njihova sistematska edukacija, osim na licu mesta (prakse) kada se zaposle u takvom preduzeću, još uvek ne postoji.

"Od koga sam naučio biznis? Kao što se može reći, usput, na putu. Nikada nije bilo škole. Sve naučiš kroz praksu. Vremenom sam dobio priliku da posetim edukativni centar za obuku pogrebnika u Minerštatu u Bavarskoj, koji za svoj rad ima veliku podršku gradske uprave. Sada radim sa dva sina u svojoj pogrebnoj firmi, a jedan od njih je završio dvogodišnju obuku za pogrebnika u SAD. Primera ima i samo treba da preuzmemo ono što razvijene zemlje već imaju uhodanu praksu", kaže Sapanjoš za Slobodnu Dalmaciju o ideji školskog centra za pogrebnike u Hrvatskoj, koju je rešen da realizuje pre odlaska u penziju.

"Šta ima da se mnogo uči?", odmahnuće običan građanin kome je opelo ionako sporedan posao, malo ponude cveća, sveća, kovčega, prevoza od tačke A do tačke B, i to uz propisno "cenkanje" sa cenama.

"Nije to bilo kakav posao. Procene govore da je pogrebni biznis drugi ili treći najprofitabilniji u svetu. Ali daleko smo od toga da budemo nekakvi lešinari. Čovek u smrti mora imati dostojanstvo i to je ono što nas vodi u ovom poslu. To je lom u duši, srcu, stalno se srećete sa ljudima koji su izgubili oca, majku, ženu, muža, dete, prijatelje, a mnogi ne znaju kako da se nose sa tim jer ih niko nije naučio", kaže Sapanjoš.

"Hajde molim te. Da, često je ljudima teško sve to da izdrže. Zato se zalažem za osnivanje edukativnog centra gde bi, između ostalog, budući pogrebnici učili osnove psihologije, kako da se nose u takvim situacijama", dodaje sagovornik tog portala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: