Sigurni ste u to da duga ima sedam boja? Razmislite opet

Koliko boja ima duga? Kako se ispostavlja, različite kulture imaju različite odgovore.

Život

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

10:18

Sigurni ste u to da duga ima sedam boja? Razmislite opet
Foto: GettyImages, David McNew, Staff

Grčki pesnik Homer je tvrdio da duga ima samo jednu boju: ljubičastu. Filozof Ksenofan govorio je da vidi tri boje: crvenu, žuto-zelenu i ljubičastu.

Svi tokom renesanse bili su saglasni u tome da duga ima četiri boje: crvenu, žutu, zelenu i plavu. Kasnije su dodali i petu - ljubičastu, piše Listverse.

Danas, čini nam se da svi znaju da duga ima sedam boja. Međutim, nije baš tako. Kinezi, na primer, još uvek tvrde kako ih ima samo pet.

Zašto je toliko teško odrediti koliko boja ima duga? Na kraju krajeva, svi je vidimo, zar ne?

Odgovor zavisi od toga ko broji.

Ne postoje jasne granice koje razdvajaju boje, pa ljudi vide onoliko boja koliko naziva za njih znaju. Osoba sa velikim znanjem o bojama videće ih na stotine, dok će ih neko ko baš i ne zna mnogo o tome uvek videti manje od sedam.

Njutnova duga

Današnje uverenje u sedam duginih boja potiče ni manje ni više nego od Isaka Njutna, koji je ovu tvrdnju postavio 1666 godine.

Razlog je sasvim ličan: Njutn je verovao da se sve u svemiru pojavljuje u sedmorkama. Bilo je sedam dana u nedelji, sedam planeta (Uran i Pluton tada nisu otkriveni) i sedam nota u muzičkoj skali.

Shodno ovome, on je pretpostavio da bi duga morala da ima sedam boja. Dodao je narandžaste boje između crvene i žute, a ljubičastu podelio na indigo i ljubičastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: