Život

Ponedeljak, 04.02.2019.

21:42

Šta donosi sreću u godini Svinje?

Kineska Nova godina je skoro tu, a sa njom dolazi mnoštvo verovanja na osnovu kojih se može odrediti kako će narednih 12 meseci izgledati za svakoga od nas.

Izvor: Tanjug

Šta donosi sreću u godini Svinje?
GettyImages

Čišćenje odeće, korišćenje makaza kao i čišćenje podova su neke od lakših stvari koje bi trebalo u utorak da izbegnemo, ali roditeljima će biti teže da za doček izbegnu plač svoje male dece ili ženama da tokom celog dana ne izlaze iz kuće , piše danas britanski Telegraf.

Prema kineskom verovanju, raditi bilo šta od navedenog 5. februara - dana kada se dočekuje kineska Nova godina 2019. - dovešće do loše sreće za celu narednu godinu. Međutim, nije sve tako crno: Nova 2019. je godina Svinje, a ova životinja po istom verovanju simbolizuje bogatstvo, navodi britanski list.

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan deo dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije.

Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanu i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica, piše nedeljnik Njuz.
Foto: EPA / Lynn Bo Bo
Nova odeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspešna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je deo tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina naziva se još i "Prolećni festival" i "Lunarna nova godina", jer dolazi u proleće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

Svaka kineska Nova godina označena je kao "godina" jedne od 12 životinja kineskog horoskopa, a ta životinja treba da obeleži godinu koja nastupa i sve one koji su rođeni u njoj.

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porekla širom sveta.

Proslavlja se više od 1000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i verski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činova religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: