Jedinstvena prilika: Nakit kraljice posle 200 godina u prodaji

Dugo skrivani nakit francuske kraljice Marije Antoanete ponuđen je na aukciji u Ženevi u aukcijskoj kući Sotbi koja naziva aukciju jednom od najvažnijih prodaja kraljevskog nakita u istoriji.

Život

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.11.2018.

16:12

Jedinstvena prilika: Nakit kraljice posle 200 godina u prodaji
Foto: Gettyimages

Sotbi navodi da je ovo prilika koja se pruža jednom u životu da se kupe komadi nakita koji su generacijama držani u dinanstiji Burbon-Parma od kojih neki nisu do sada viđeni u javnosti 200 godina.

Među nakitom su minđuše od dijamanata i bisera, ogrlice od bisera i veliki privezak od bisera.

Marija Antoaneta kojoj je odrubljena glava na giljotini 1793. u 38. godini tajno je prokrijumčarila svojim rođacima u inostranstvo neke od svojih najdragocenijih komada dok je jačala revolucija koja je na kraju označila početak kraja francuske vekovima stare monarhije.

Moguće da je najznačajniji komad "Biseri kraljice Marije Antonete", privezak od dijamanata i bisera procenjen na izmedju milion i dva miliona dolara.

On ima prirodni biser od 2,58 centimetara koji je veći od Peregrine, bisera u nekadašnjoj kolekciji holivudske zvezde Elizabet Tejlor.

Kraljicin nakit podeljen je u više prodajnih celina, i tu je uključen i set minđuša od bisera i dijamanata: dijamantski broš i ogrlica od bisera i dijamanata.

Jedan prsten s monogramom u dijamantima ima i uvojak kose Marije Antonete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: