Život

Četvrtak, 15.03.2018.

10:15

Rezultati Nasinog eksperimenta sa blizancima u svemiru otkrili...

Pre nego što se zaputio u svemir, američki astronaut Skot Keli imao je istu DNK kao njegov brat blizanac. Međutim, to više nije slučaj, pokazalo je najnovije istraživanje.

Izvor: B92

Rezultati Nasinog eksperimenta sa blizancima u svemiru otkrili...
Foto: Gettyimages

Nasini naučnici saopštili su da je čak sedam odsto Kelijeve DNK pretrpelo "neočekivane promene" nakon njegovog jednogodišnjeg boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici, piše Njujork post.

Keli je saopštio na svom profilu na Tviteru da je za rezultate saznao iz medija.

"Ko bi rekao? Ovo bi mogle da budu dobre vesti! Više ne moram da zovem svog brata svojom identičnom kopijom", našalio se astronaut.

NASA navodi da je boravak od 340 dana u svemiru najverovatnije kod Kelija aktivirao ono što naučnici nazivaju "svemirskim genima".

"Fizički stres koji telo doživljava tokom putovanja u svemir može da dovede do promene putanja u stvaranju DNK i RNK. Ti procesi mogu da dovedu do grupisanja novih molekula, na primer masti i proteina, dovedu do ćelijskog raspadanja, ili aktiviraju ili isključuju gene, čime dovode do promena u ćelijskim funkcijama", navodi NASA.

Istraživači navode da su ove dugotrajne promene vezane za Kelijev imunološki sistem, obnavljanje njegove DNK, sistem stvaranja koštanog tkiva, hipoksiju i hiperkapniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: