Život

Sreda, 20.12.2017.

21:30

Neobično otkriće naučnika u Veneciji: "Uboli smo džekpot"

Venecija bi mogla da bude 200 godina starija nego što se prvenstveno mislilo, tvrde argeolozi koji su pronašli koštice od breskve ispod mozaika u bazilici svetog Marka.

Izvor: B92

Neobično otkriće naučnika u Veneciji:
Foto: Thinkstock

Otkrivanje koštica starih 1.300 godina, koje su arheolozi nazvali džekpotom, moglo bi da potvrdi veću starost grada, za 180 godina. Stučnjaci veruju da bi ovo mogao da bude dokaz da je Venecija postojala još pre izgradnje prve bazilike u devetom veku.

Koštice su pronađene 4.3 metara ispod površine bazilike svetog Marka izgrađene u 11. veku. One datiraju iz doba između 650. i 770 godine nove ere, ističu naučnici sa Univerzuteta u Hamiltonu.

Istraživači takođe veruju da je u istoriji Venecije na samom početku postojalo jedno poglavlje.

"Kao da smo uboli džekpot", navodi doktor Amermen, jedan od istraživača.

"Čak i dve koštice daju šansu za odgovor".

On veruje da su koštice razbacane u kanale pre nego što je grad izgrađen.

Pronađene koštice bile su okužene ostacima keramike i metala što dokazuje da je u pitanju čovekovo delo.

On veruje da je to dokaz da su ljudi u to vreme pokušavali da ispune vodene tokove kako bi stvorili dovoljno vlažno područje na kom će izgraditi grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: