Život

Sreda, 25.10.2017.

11:12

Kada popijete vodu, slobodno pojedite flašu

Reč plastika može da nas asocira na različite stvari, a jedna od njih je svakako đubre. Savremene tehnologije i novi materijali, poslednjih decenija, učinili su plastiku sveprisutnom u našim životima.

Izvor: B92

Kada popijete vodu, slobodno pojedite flašu
Printscreen YouTube/Hashem AL-ghaili

Saznanje da 50 odsto ukupno iskorišćene plastike na svetu ljudi upotrebe samo jednom podstaklo je Islanđanina Arija Jonsona da se posveti rešavanju tog problema. Prethodno se pozabavivši prednostima i manama brojnih materijala, Ari je pronašao jedinstveni način da napravi biorazgradivu flašu za vodu.

Za to je upotrebio agar, praškastu materiju dobijenu iz algi. Pomešan sa vodom, agar postaje želatinasta materija.

Prvo je eksperimentisao sa različitim razmerama materijala. Onda ga je polako grejao, pre nego što ga je izlio u kalup koji je prethodno bio zamrznut. Okretao je kalup, potopljen u ledenu vodu, sve dok materija u njemu nije dobila oblik flaše. Onda je sve ostavio u frižideru nekoliko minuta da se stegne.

Njegova inovativna flaša zadržava svoj oblik onoliko dugo koliko se u njoj nalazi voda. Kada se isprazni, počinje da se raspada. A najzanimljivije u svemu je to što tada flašu možete i da pojedete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: