Život

Utorak, 18.04.2017.

19:26

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata

Osobe koje poseduju umetničke veštine i talente imaju mnogo veće izglede da budu psihopate, tvrdi naučnici filipinskog Univerziteta De La Salle iz Manile.

Izvor: nylon.com

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata
Thinkstock

Studija pod nazivom "Istraživanje postsocijalnog modela psihopatije kretivne ličnosti: Dokazi iz osobina i psihofiziologije", sprovedena na 503 osobe, postavila je učesnicima seriju pitanja kako bi utvrdila njihovo ponašanje u odnosu na osobine karakteristične za psihopatiju, narcizam i makijavelizam (sposobnost manipulacije).

Naučnici su došli do zaključka da kreativne osobe imaju manje emocionalne suzdržanosti, pokazuju veći stepen nepoštenja i veću sklonost ka preuzimanju rizika kako bi došli do uspeha.

Autori istraživanja su zaključili da se "antisocijalna ponašanja tog tipa mogu dovesti u vezu sa psihopatskom zlobom i da se nedostatak suzdržanosti ne čini bitnim za kreativnu ličnost".

"Nedostatak emocionalne suzdržanosti, u formi psihopatske smelosti, u stvari je integralni deo pojedinih kreativnih ličnosti i finkcionalno povezanih kreativnih procesa", navode filipinski naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: