Život

Ponedeljak, 30.01.2017.

19:36

Revolucionarno otkriće: Pronađen najstariji predak čoveka

Naučnici su otkrili najstarijeg pretka čoveka i mnogih drugih živih stvorenja.

Izvor: BBC

Revolucionarno otkriće: Pronađen najstariji predak čoveka
Foto: Thinkstock

Oni su pronašli fosilizovane tragove 540 miliona godina starog stvorenja i to “izuzetno dobro očuvane”.

Mikroskopska morska životinja najraniji je korak na stazi evolucije koji je doveo do pojave prvih riba i naposletku čoveka.

Detalji o ovom otkriću u centralnoj Kini objavljeni su u časopisu “Nature”.

Istraživački tim kaže da je Saccorhytus najprimitivniji primer kategorije deuterostomija, pretka širokog spektra živih stvorenja, uključujući i kičmenjake.

Saccorhytus je bio dugačak svega jedan milimetar i živeo je između čestica peska na morskom dnu.

Studiju su sproveli stručnjaci iz Kine, Velike Britanije i Nemačke, a među njima je bio profesor Sajmon Konvej Moris sa Univerziteta u Kembridžu.

“Golim okom, fosili koje smo proučavali izgledali su kao crna zrnca peska, ali pod mikroskopom su ‘oživela’”, rekao je Konvej Moris za BBC.

“Smatramo da su ove deuterostomije primitivni početak mnogih živih bića, uključujući i ljude. Sve deuterostomije imale su zajedničkog pretka, a mislimo da je reč o Saccorhytusu”.

Ovo stvorenje bilo je prekriveno tankom, relativno fleksibilnom kožom i mišićima, a smatra se da su se kretali migoljenjem, baš kao i crvi.

Istraživači kažu da su njihova najizraženija karakteristika ogromna usta kroz koja su “usisavali” čestice hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: