Život

Ponedeljak, 22.08.2016.

09:59

NASA prodaje Međunarodnu svemirsku stanicu

NASA je odlučila da proda Međunarodnu svemirsku stanicu privatnim kompanijama, jer želi da se fokusira na istraživanja Meseca i Marsa, kao i na druge svemirske misije.

Izvor: B92

NASA prodaje Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: Getty Images

Američka svemirska agencija se nada da će nakon "privatizacije" MSS i dalje biti centar svemirskih istraživanja u niskoj orbiti, ali će nova reč u jednačini biti komercijala.

"NASA se trudi da dođe do ekonomskog razvoja u niskoj orbiti. Naša želja je da stanicu predamo u ruke nekom komercijalnom entitetu, kako bi istraživanja mogla da se nastave", rekao je jedan od šefova za administraciju NASA Bil Hol.

Kako prenosi Futurism, program finansiranja Međunarodne svemirske stanice je produžen do 2020. godine, posle čega će se sredstva uglavnom slivati u istraživanje Marsa i pripreme za prvu ljudsku misiju na Crvenoj planeti.

NASA se nije izjašnjavala sa kim bi želela da sarađuje u privatizaciji, ali će MSS verovatno ostati u američkim rukama - prvi kandidati su Spejs X i Boing, za čije je letelice MSS već prilagođena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: