Život

Ponedeljak, 18.01.2016.

08:25

SpaceX slomio "nogu": Raketa eksplodirala pri sletanju (VIDEO)

Raketa SpaceX Falcon poletela je u nedelju iz Kalifornije i odnela u svemir satelit za praćenje klimatskih promena, ali je uz velike poteškoće sletela na platformu u Tihom okeanu, prilikom čega je došlo do eksplozije, piše CNN.

Izvor: Dnevnik

SpaceX slomio
Foto: Screenshot

Osnovni deo rakete uspeo je da se spusti na platformu, ali se prizemljio vrlo grubo i tom prilikom slomio jednu od svojih “nogu”, napisao je vlasnik kompanije SpaceX Ilon Mask na Tviteru.

Raketa je poletela po magli iz vazdušne baze Vandenberg na kalifornijskoj obali oko osam sati uveče.

Uspešno sletanje na okeansku platformu bilo bi drugo veliko postignuće SpaceX-a, mesec dana nakon što se raketa uspešno vratila na Zemlju u Floridi. To je bio ključan korak u Maskovom projektu za razvoj jeftine rakete koja bi mogla da se koristi više puta.
Dva prethodna pokušaja sletanja na okean u 2015. bila su takođe neuspešna. Ipak, raketa je uspešno ponela u orbitu američko-evropski satelit Jason-3.

Satelit težak 550 kilograma četvrti je iz iste serije koji će analizirati okeane radi praćenja klimatskih promena na Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: