Život

Subota, 09.01.2016.

17:50

“Novi Horizonti” pronašli misteriozni objekat na Plutonu

Letelica Američke svemirske agencije (NASA) Novi horizonti nedavno je poslala na Zemlju neke od najfascinantnijih fotografija Plutonove površine do sada.

Izvor: Daily Mail

“Novi Horizonti” pronašli misteriozni objekat na Plutonu
Foto: NASA

Na najnovijim fotografijama prikazani su ledeni pejzaži puni kratera, među kojima se može primetiti i jedan misteriozni objekat koji izgleda kao da ‘klizi’ kroz površinu.

Prema navodima naučnika, najverovatnije je u pitanju komad prljavog leda koji pluta u gušćem azotu. Moguće je da tečni azot teče ispod površine ravnice i pomera azotne glečere na površinu.
Foto: NASA
“Ovaj deo Plutonove površine ponaša se kao lava lampa”, izjavio je Vilijam Mekinon, vodeći stručnjak istraživačkog tima za geologiju i geofiziku u okviru misije Novi horizonti.

Jame su najverovatnije nastale kao posledica sublimacije, direktnog prelaska čvrstog leda u gasovito stanje.

Stručnjaci veruju da se na Plutonu nalazi rezervoar čvrstog azota koji bi mogao da bude dubok i do nekoliko kilometara.

Neobična pojava primećena je u ravnici Sputnjik, nazvanoj po prvom veštačkom satelitu koji je čovečanstvo poslalo u svemir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: