Život

Subota, 16.05.2015.

15:10

Da li je tetovaža plus ili prepreka za zapošljavanje?

Kineski zmajevi, orlovi, delfini, ruže i brojni drugi crteži - tetovaže se su sve prisutnije, a nose ih sve kategorije ljudi, od građevinskih radnika i mornara preko bolničarki do bankara.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde danas svaki četvrti Amerikanac ima neku tetovažu, postoji čak pretnja "skinvertising"-a (od reči skin - koža i advertising - reklama), piše magazin Capital.

Naime, zaposleni njujorške agencije za nekretnine "Rapid Reality", dobili su povišicu od 15 odsto nakon što su istetovirali logo firme na svom telu.

To, međutim, ne znači da su tetovaže svuda rado prihvaćene.

Istraživanje koje je tim naučnika sa Univerziteta Sent Endruz, u Škotskoj, sproveo među agencijama za zapošljavanje, pokazalo je da su tetovaže i dalje predmet predrasuda.

Autor studije profesor Endru R. Timing navodi da uprkos sve rasprostranjenijem bodi art-u, ljudi zaduženi za odabir kandidata strahuju da bi tetovaže, koje često asociraju na huligane i narkomane, mogle da odvrate klijente.

Sve je više poslodavaca koji traže da tetovaže budu pokrivene, posebno ako je reč o crtežima seksističkog, rasističkog ili nasilnog sadržaja.

U Americi, poslodavci su dužni da zaposlenima jasno predoče kodeks oblačenja kako ne bi bili pozvani na odgovornost zbog kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja.

U kalifornijskom gradiću San Pablo, u kom vlada velika nezaposlenost, zvaničnici su ovaj problem shvatili veoma ozbiljno, pa su tako pokrenuli program za pomoć onima koji žele da uklone vidljive tetovaže koje ih sprečavaju da nadju posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

17 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: