Srbi skloni avanturizmu, veruju u poštenje

Građani Srbije sebe doživljavaju najviše kao avanturiste, realiste i idealiste, a vrednosti koje cene i neguju su porodica, poštenje i odgovornost.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

13:07

Default images

U slobodno vreme u Srbiji se najčešće gledaju filmovi, čita i sluša muzika. Fejsbuk je i dalje vodeća društvena mreža, a mobilni, smartfon, televizija i internet su kanali komunikacije koje građani najradije koriste.

Sve ovo su rezultati istraživanja koje je sprovela Hipo Alpe Adrija grupa.

Istraživanje ovog tipa i obima prvi put je realizovano na ovom prostoru, a njegov cilj je bio dobijanje podataka o - ponašanju građana Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, njihovim navikama i vrednostima koje poštuju.

Prema dobijenim rezultatima, nezaposlenost, ekonomska i finansijska situacija i dalje su najveći problemi sa kojima se svakodnevno susreću građani Srbije. Kvalitet života lošiji je nego pre tri godine, ali su ispitanici optimistični u pogledu budućnosti.

Zbog krize koja se odomaćila i na našim prostorima, građani su redukovali svoj mesečni budžet. Najveće troškove za građane Srbije predstavljaju prehrambeni i higijenski proizvodi, ali i troškovi vezani za kućne potrepštine i telefoniranje.

Sve se manje novca izdvaja i za garderobu. Međutim, ukoliko se krene u kupovinu, prilikom odlučivanja šta će se kupiti, cena i kvalitet su glavni faktori koji utiču na odabir proizvoda i usluga, dok se brend smatra najmanje bitnim.

Pri odabiru banke u Srbiji građani najviše vode računa o troškovima, ugledu i blizini banke, što potkrepljuje podatak da čak 91 odsto ispitanika komunicira sa svojom bankom isključivo preko njenih poslovnica.

Najpopularniji bankarski proizvodi, pored tekućeg računa, su kreditne i debitne kartice, a većina ispitanika bi volela da poseduje i račun za štednju, životno osiguranje i internet bankarstvo.

Navike građana u drugim zemljama jugoistočne Evrope u kojima je sprovedeno istraživanje su slične kao i u Srbiji.

Rezultati su pokazali da je najveća razlika kod Slovenaca, koji su najmanje optimistični u pogledu budućnosti, dok građani Crne Gore nemaju takve brige, a građani Bosne i Hercegovine su najzadovoljniji svojom ekonomskom situacijom i profesionalnim životom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

17 h

Podeli: