Život

Petak, 22.11.2013.

19:50

Budući Nobel? Naučnici otkrili misteriozne neutrino čestice

Naučnici su na Južnom polu otkrili posetioce koji nisu iz našeg solarnog sistema. Međutim, umesto malih zelenih, oni su otkrili neutrino čestice.

Izvor: Newser

Default images

Naučnici su otkrili 28 neutrino čestica koje je detektovala specijalna opservatorija nazvana IceCube na Antarktiku.

Ovo otkriće je izuzetno uzbudljivo za fizičare koji smatraju da se pred nama sada nalazi potpuno „nova era astronomije“ zato što ovo otkriće može dovesti do novog poimanja misterioznih fenomena u univerzumu kao što su kosmički zraci.

„U pitanju je veliko otkriće. Mislim da je ovo jedno od najvažnijih otkrića u fizici. Ovo je velika stvar, možda čak i Nobelova nagrada u nastajanju“, izjavio je fizičar sa Univerziteta Erlangen-Nuremberg u Nemačkoj.

Otkriveni neutrini imaju milion puta više energije od onih koje emituje Sunce. Šta god da ih je stvorilo moralo je da bude izuzetno moćno, krajnje misteriozno ili obe ove stvari.

Neutrini su izuzetno lagani i skoro da ne poseduju masu. Univerzum ih je prepun i milioni njih svake sekunde prođu kroz naše prste svake sekunde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: