Život

Petak, 13.09.2013.

17:06

I vaš stari telefon je "moćniji" od Vojadžera

Iako je i zvanično izašla iz Sunčevog sistema, postajući tako prva ljudska rukotvorina koja je zakoračila u tu nepoznatu teritoriju, sonda “Vojadžer 1” izgubila bi bar jednu bitku protiv vašeg mobilnog telefona.

Izvor: Izvor: B92, Mashable

Default images

“Vojadžer 1” jeste prešao više od 18 milijardi kilometara, ali je njegov softver prilično jednostavan. Zapravo ima manje od 40 KB memorije. Većina današnjih smartfona ima memoriju od nekoliko gigabajta! Poređenja radi, iPhone 5 od 16 GB ima 240.000 puta veću memoriju od “Vojadžera 1”.

To ne treba da čudi, ukoliko se uzme u obzir to da je NASA na “Vojadžeru” radila tokom sedamdesetih godina prošlog veka, u takozvanoj "pred-kompjuterskoj" eri. U to vreme većina naučnika oslanjala se na olovku i papir, koristeći svoj mozak umesto kompjutera za komplikovane računarske operacije.

Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, “Vojadžer 1” je jedan od Nasinih najuspešnijih projekata. Edvard Stoun, jedan od saradnika koji je bio angažovan na izradi ove sonde, tvrdi kako danas ne bi promenio ni jednu jedinu stvar na “Vojadžeru”.

“Potpuno je neverovatno da je izdržao toliko dugo. Ne znam da li bismo uopšte mogli da uradimo išta bolje nego što smo uradili”, priča Stoun u za portal Mashable. “Naravno, neke stvari su postale prevaziđene”, dodaje Stoun misleći pre svega na priču o memoriji sonde. “Zbog toga smo prešli na sisteme za bekapovanje. To je jedna od najdivnijih stvari kod ‘Vojadžera’”.

Još jedna od divnih stvari u vezi sa ovom sondom svakako je zlatna ploča (The Golden Record) koja malim, zelenim stanovnicima svemira nosi zapise o čovečanstvu.

Na spisku koji bi mogao da nosi i nezvanični naziv “Od čovečanstva, s ljubavlju”, nalazi se svih pet tomova Anatomije čoveka, dijagrami muškarca i žene, prikaz strukture DNK, informacije o brojnim biljnim i životinjskim vrstama, naša otkrića o našem svetu i svemiru oko nas, fotografije mnogih delova zemlje, informacije o ljudskim otkrićima i dostignućima, kao i brojni “poklon-paketići” kulture koja se smatra reprezentativnom za celo čovečanstvo.

Šta vi mislite, da li će ET voleti rokenrol? U kojim bi filmovima uživao, čak iako se prvi put susreće sa ljudskom vrstom? Koja bi mu informacija bila od najvećeg značaja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: