Život

Ponedeljak, 12.08.2013.

21:00

Koka kola je izmišljena u Španiji?

Svako ko posegne za hladnom limenkom Koka kole ovog leta trebalo bi da oda počast maloj zapuštenoj fabrici u gradiću Aielo de Malferit u Španiji, piše Der Spiegel.

Izvor: Der Spiegel

Default images

Par radnika koji i dalje rade u ovoj fabrici proizvode Nuez de Kola Coca, alkoholnu verziju poznatog gaziranog napitka i tvrde da je recept za Koka kolu potekao od njih.

Oni se osećaju prevarenim i naravno, uskraćenim za veliki novac.

Tri lokalna stanovnika osnovala su fabriku 1880. godine nakon čega su počeli da proizvode napitke od plodova kola drveća i listova koke.

Njihov napitka ubrzo je počeo da dobija nagrade širom sveta, uključujući i nagradu za Kola koku u Filadelfiji 1885. godine.

Možda je u pitanju slučajnost, a možda i ne – ali svega godinu dana kasnije farmaceut Džon Pemberton ušao je u istoriju kada je stvorio Koka kolu.

Bez većih iznenađenja, vlasnik fabrike u Španiji ne misli da je u pitanju slučajnost.

„Tih dana je bilo jako lako kopirati neki napitak“, tvrdi on.

Ove dve kompanije nastavile su svojim putevima sve do 1953. godine kada je Koka kola došla u Španiju i kupila pravo na korišćenje imena Kola koka za relativno malu sumu novca i dozvolila španskoj kompaniji da i dalje pravi svoj napitak ali samo u alkoholnoj verziji.

Nekoliko decenija unapred, fabrika danas ima svega 4 zaposlena i verovatno neće potrajati još jednu generaciju.

„Nakon toga, ovo poglavlje u istoriji će najverovatnije biti završeno jednom za svagda“, tvrdi vlasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: