Život

Petak, 14.06.2013.

21:46

Dvogodišnjak postao član Mense

Roditelji dvogodišnjeg Adama Kirbija iz južnog Londona tvrde da su uočili da je bistriji od mnogih njegovih vršnjaka nakon što je naučio da čita sa samo 9 meseci.

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Default images

Da nije kao ostala deca roditelji su bili potpuno uvereni kada je sa 23 meseca sam naučio da koristi toalet, pošto je pročitao jednu knjigu koju su im poklonili prijatelji. Nakon toga odveli su dečaka na test intelingencije.

Ono što je pokazao test samo je potvrdilo verovanje roditelja: mali Adam je ostvario rezultat 141 - veći nego mnogi predsednici Amerike, iako još uvek nije znao da govori.

Nakon toga primljen je u Mensu, gde je postao najmlađi muški član sa nepune 2 i po godine, ali ipak nije osvojio titulu najmlađeg člana ovog udruženja jer je devojčica Alis Amos imala mesec dana manje kada je primljena u Mensu.

Adam je sa 9 meseci naučio da čita, trenutno je je sposoban da izgovori više od 100 reči, na engleskom ume da broji do 1.000 a na španskom i engleskom jeziku do 20.

Sa godinu dana je već mogao da prepozna zemlje po njihovom obliku i stavi ih na pravo mesto u slagalilci koja je namenjena odraslima, a na radost svojih roditelja naučio je da sam koristi toalet nakon što je pročitao jednu knjigu koja je vodič roditeljima kako da dete naviknu na nošu.

Gospođa Kirbi kaže da je počela da mu čita Šekspira u prvim mesecima trudnoće, iako kaže da su mu sada omiljene knjige Roalda Dala.

"Imao je oko 9 meseci kada smo shvatili da je drugačiji od ostalih. Pokazivali smo mu karte sa rečima "nosorog" a on je umeo da životinju prepozna na fotografijama", kazala je ona dodajući da su ga ohrabrivali da bude radoznao još od prvih dana, ali da je u većini slučajeva vođen sopstvenim nagonom za znanjem.

"Vrlo je radoznao da sazna što više, brzo mu dosadi kada ne čita, piše li ne sastavlja slagalicu. Očeklivali smo da će te osnovne stvari savladati pre ostale dece, ali to zaista nije posledica našeg insistiranja, već urođene radoznalosti. Pomalo se bojimo njegovog polaska u školu jer ga ono što će tamo moći da dobije sigurno neće zadovoljiti", dodaje ona.

Malil Adam je na takozvanom Stenford-Bineto testu - jednom vidu kviza koji meri pet faktora saznajnih sposobnosti imao rezultat 141, što ga je svrstalo u jednog od ukupno 19 britanskih članova Mense koji su u predškolskom uzrastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: