Život

Ponedeljak, 22.04.2013.

22:43

Zbog hrkanja krevet postaje ratna zona

Vreme za spavanje je blaženi deo dana sretnog para, kada u zagrljaju voljene osobe otplovite u svet snova. Međutim, hrkanje može da pokvari noćnu idilu.

Izvor: Izvor: klix.ba

Default images

Hrkanje partnera može pretvoriti krevet u ratnu zonu, otkrila je nova studija. Čak 41 posto parova, u kojima jedan od partnera hrče, redovno se raspravljaju u krevetu tokom noći.

Buđenje zbog buke uzrokovane partnerovim hrkanjem uznemiri drugog partnera koji pokušava da okrene onog koji hrče s leđa na bok kako bi se buka smanjila. Njih 28 posto odustane i ode u drugu sobu da spava.

U anketi su učestvovale 1.134 osobe koje hrču i njihovi partneri, a istraživanje je vršila farmaceutska kuća Nytol. Rezultati su pokazali da se 27 posto osoba koje spavaju pored partnera koji hrče oseća mrzovoljno, 21 posto konstantno umorno, a 16 posto manje produktivno.

Mađutim, više od polovine osoba koje hrču izjavile su kako nisu nikad ništa preduzele kako bi taj problem rešile.

"Hrkanje može imati veliki utiecaj na kvalitet sna, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Veoma je bitno, za očuvanje veze, da partneri pronađu rešenje za ovaj problem.

Ukoliko hrčete možete da pokušate da spavate na stomaku, a veoma je bitno da izbegavate alkohol kasno uveče. Pravi lek za hrkanje ne postoji, ali postoje sprejevi, ovlaživači te predmeti protiv hrkanja za usta i nos, koji mogu ublažiti problem", rekao je dr. Kris Idzikovski iz centra za spavanje u Edinburgu.

Istovremeno, hrkanje može biti rano upozorenje na neki od zdravstvenih problema.

Foto: imagerymajestic / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: