Život

Nedelja, 03.08.2014.

13:15

Kako je živeti u jednoj od najhomofobičnijih zemalja na svetu?

Živeti u Kingstonu i biti pripadnik LGBT zajednice nije jednostavno. Međutim, kada ste gej i beskućnik u jednoj od najhomofobičnijih država na svetu, vaša svakodnevica je neizdrživa.

Izvor: index.hr

Default images

Grupa mladih lezbijki, gejeva i biseksualaca koji žive na Jamajci na dnevnoj bazi su se suočavali sa netrpeljivošću koja ih je na kraju natjerala da žive u skvotovima smeštenim u kanalizaciji koje nazivaju "gully".

Njihovim životima pozabavila se ekipa VICE-a koja je snimila i kratki dokumentarac koji je počeo da se širi društvenim mrežama.

Iako njihovi životi pre odlaska u "gullyje" nije bio kao iz bajke, barem su izbegli svakodnevne napade, u odvodima su pronašli barem kakav-takav mir iako su okruženi prljavštinom, buba švabama i komarcima.

Spavaju na starim i napuštenim dušecima, kupaju se koristeći hidrante, a odeću suše na zidovima ogromnih odvoda.

Podsetimo, čak 80 posto populacije Jamajke gaji homofobne stavove, a premda sama homoseksualnost nije ilegalna, još uvek su na snazi prastari zakoni koji sežu do kolonijalnih vremena (za analni seks preti do 10 godina zatvora).

Kratki dokumentarac "Young And Gay: Jamaica's Gully Queens" bavi se životima mladih homoseksualaca i njihovom borbom protiv homofobije, čestih fizičkih napada i mržnjom s kojom se neprestano susreću.

Međunarodna udruženja ističi Jamajku kako jednu od najhomofobičnijihzemalja na svetu. Napadi na homoseksualce često se događaju tokom dana, a snimci istih šire se društvenim mrežama.

"U gullyju svakog dana proživljavamo dramu. Na nas bacaju kiselinu, a neke ljude su čak i raskomadali", govori jedan stanovnik Gully Queensa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: