Neispričane priče gej i lezbejskih života

Knjiga o istoriji homoseksualnosti u Srbiji pod nazivom "Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života, u izdanju Hartefakt fonda, predstavljena je sinoć u prepunoj Ustanovi kulture Parobrod.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

13:23

Default images

O knjizi, publikaciji, zborniku - jednoj od prvih kolektivnih istorija LGBT populacije u Srbiji, govorili su šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, direktor Hartefakt fonda Andrej Nosov, urednice Ana Stolić i Zorica Ivanović, kao i istraživač i jedan od autora Vladimir Bjeličić.

Bjankoni je ocenio da je "Među nama" izvanredan zbornik i rezultat opsežnog istraživanja sprovedenog u projektu "Intruders" koji istražuje iz "zvanične istorije isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji”.
Foto: Heartefact
Cilj projekta je i da doprinese formiranju kolektivnog sećanja LGBT zajednice i time podrži borbu za LGBT prava i slobode, ali i da doprinese širenju javne svesti u Srbiji, rekao je Bjankoni i ocenio da je ovo prvi zbornik ovog tipa na ovim prostorima i podsetio da homoseksualnost nije "uvoz" sa Zapada, već da je postojala i u srednjovekovnoj Srbiji.

Bjankoni je izrazio nadu da će ove godine biti održana Parada ponosa i da će imati podršku države, koja će tako pokazati da štiti osnovna ljudska prava.
Foto: Heartefact
Urednice oblasti Ana Stolić i Zorica Ivanović, kao i istraživač i jedan od autora Vladimir Bjeličić, govorili su o radu i problemima s kojima su se susreli radeći na zborniku i predstavili su zbornik kao multidisciplinarnu publikaciju s temama od kojih su mnoge prvi put obrađene.

Zbornik se sastoji od četiri celine - istorija homoseksualnosti, svakodnevni život u savremenoj Srbiji, homoseksualnost u pop i visokoj kulturi i razvoj aktivizma u Srbiji.
Foto: Heartefact
Zorica Ivanović je ocenila da teorijski "dobro stojimo" kada je reč o radovima o LBGT populaciji, ali da nam nedostaju konkretna istraživanja i izrazila nadu da će se situacija u toj oblasti uskoro promeniti.

Istraživanja u projektu "Intruders" su sprovedena multidisciplinarno i naučno, a projekat realizuje Hartefakt fond u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture ”Parobrod", uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, fondacije Hajnrih Bel, Britanske ambasade u Beogradu i Koalicije ”Korak".
Foto: Heartefact
Urednice publikacije su Jelisaveta Blagojević i Olga Dimitrijević, a angažovano je 25 istraživača koji su obradili 22 teme, od institucionalne istorije homoseksualnosti i homofobije, preko svakodnevnog života LGBT populacije, do popularne kulture i aktivizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: