Život

Nedelja, 25.02.2024.

08:59

Vedrana Rudan: "Raduje me što moja unuka pojma nema ko su Srbi"

U jednom od poslednjih intrevjua, hrvatska spisateljica Vedrana Rudan, koja je poznata po tome što nema dlake na jeziku, ponovo je prokomentarisala srpski narod.

Izvor: B92, NIN

Vedrana Rudan:
Foto: M.S. /ATAImages

Ona ponekad ističe da voli da dođe u Beograd, a u razgovoru za NIN govorila je o svojoj staroj knjizi u novom ruhu koja upravo izlazi iz štampe, situaciji u Hrvatskoj i u Srbiji, u Gazi takođe, političkoj (ne)korektnosti, Danu žena, svom pisanju...

Kako je istakla u jednom delu, drago joj je što njeni unuci "ne znaju ko su Srbi".

Naime, na pitanje da "gotovo da nije moguće razgovarati sa njom, a ne otvoriti temu srpsko-hrvatskih odnosa", spisateljica je rekla:

"Na moju veliku žalost. Ta mi tema izlazi na nos. To bi bilo kao da trideset godina iz dana u dan jedeš istu hranu. Ne znam kako već svi nismo crknuli od anoreksije. Naši političari ne odustaju, stalno nam bacaju istu kost i ne shvataju da se većina više ipak ne pali. Riga nam se od te teme. Od rata je prošlo sto godina, Hrvatska je davno očišćena od Srba, oni koji su ostali u selima crkavaju bez struje i vode i tretirani su poput štakora, oni koji sjede u Saboru našoj vlasti zlata vrijede jer daju legitimitet svakoj prljavoj odluci naših zlostavljača. Najnovija generacija Hrvatica i Hrvata u hordama odlazi na koncerte Prijovićke. Raduje me što moja unuka pojma nema ko su Srbi", rekla je Vedrana.

Ona će svoju novi knjigu promovisati u Beogradu, na Dan žena, 8. marta.

"Da. Baš na Osmi mart promovisaću Crnce u 18 sati u Velikoj sali SKC-a. Beskrajno se radujem. Već dugo se nisam srela sa svojim čitateljicama, možda će naleteti i neki čitatelj. I taj Osmi mart. Žene moje generacije nadale su se da će doći vreme kad ga nećemo „"slaviti“, žene će biti jednako vredne kao i muškarci. Nažalost, mi još uvek imamo svoj dan koji neke od nas mogu proslaviti kako im je volja. Ogromna većina nema pravo ni na taj jedan dan u godini. Ja sam ga u vreme svoje mladosti prezirala iz dna duše, danas živimo u mnogo gorim vremenima pa me nekako raduje što nam službeno dozvoljavaju da slavimo to što smo žene. Biti žena je privilegija, dokaz snage, nadmoći nad slabijim spolom koji svojim vladanjem dokazuje i svoju prirodu. Muškarci su izvor svih ovozemaljskih zala", rekla je Rudan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: