Organizatori Parade ponosa: "Zloupotrebljavaju fotografije učesnika" FOTO

U subotu je održana velika parada u okviru Evroprajda, koji su organizatori nazvali istorijskim događajem, međutim, pojedine scene sa šetnje bacile su senku na pobedu LGBT zajednice u Srbiji.

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Ponedeljak, 19.09.2022.

14:50

Organizatori Parade ponosa:
Foto: Sanja Dojkiæ/B92.net

Po društvenim mrežama šire se fotografije u kojima, između ostalog, oskudno odevena osoba sugestivno pozira ispred Crkve Svetog Marka, kao i ispred tzv. gej Isusa.

Nisu izostali komentari kojima se LGBT zajednica naziva "bolesnom", pored drugih krajnje diskriminatornih izraza, zbog odluke da pojedinci učestvuju u šetnji na ovakav način, i te slike koriste se masovno na društvenim mrežama za diskreditovanje kako Prajda, tako i pripadnika LGBT zajednice.

Spekuliše se u pojedinim medijima i da su pojedinci tokom šetnje uzvikivali parole "Republici Kosovo", kao i da su Albanci sa Kosova pravili sugestivne fotografije ispred srpskih svetinja u Beogradu. Organizatori su objavili saopštenje nakon pisanja pojedinih medija.

"Beograd prajd ne podržava bilo koji vid ponašanja tokom Prajd šetnje i koncerata koji nije u skladu sa prethodno izdatim upustvima i zakonima Republike Srbije", navode, te nastavljaju:
Foto: Printskrin/B92.net/Instagram:belgradepride
"Žao nam je ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osećanja, nećemo dozvoliti da pojedinačni slučajevi zasene istorijsku važnost jučerašnjeg Europride-a, ujedno i najmasovnijeg Prajda u našoj zemlji do sada", zaključili su.

Stupili smo u kontakt sa organizatorima da nam obrazlože od čega tačno se ograđuju u ovom saopštenju.
Foto: Sanja Dojkiæ/B92.net
"Ovo se konkretno odnosi na fotografije pojedinih učesnika Prajda koje prenose pojedini portali i desničarske grupacije, a koje se zloupotrebljavaju kako bi se diskreditovala suštinska poruka koju je subotnji skup poslao", navode nam iz organizacije Beogradskog Prajda.

Dodali su da policija snosi deo odgovornosti za događaje u subotu.

"Nismo imali gejtove, te nismo mogli da imamo adekvatan ulaz na kojem bi naša uputstva mogla da budu uvažena", poručili su nam iz organizacije.

Kako je izgledao Evroprajd u subotu, koji je posetilo 10.000 ljudi, pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

226 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: