Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada VIDEO

Prvi put posle 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron "Elios 2" načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

14:15

Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada VIDEO
Foto: depositphotos/artfotoss

Dron "Elios 2" pripada kompaniji "Flajabiliti", a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine.

Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke, U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron "Elios 2" ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada. Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana.

Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilju bila je posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, "Elios 2" bi bio izgubljen. Ipak, misija je uspela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: