Došle da prezime: Stiglo 10.000 vrana u dolinu Velike Morave

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

14:00

Došle da prezime: Stiglo 10.000 vrana u dolinu Velike Morave
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i , kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u Jagodinu "na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.
Foto: TAnjug/Dušan Anièiæ
"U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februarau, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10. 000 čavki, gačaca i sivih vrana", rekao je Stanković.

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona... gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavju da vrane, eventualno, mogu da nasrnu na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, što je u proleće, a ne sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: