Imao je 17 godina kada je došao u Aušvic: Preminuo poslednji preživeli zloglasnog logora

Poslednji preživeli iz prvog konvoja za koncentracioni logor Aušvic Kazimir Albin preminuo je u Varšavi u 96. godini, saopštio je Međunarodni odbor za Aušvic.

Život

Izvor: B92, N1

Sreda, 24.07.2019.

09:30

Imao je 17 godina kada je došao u Aušvic: Preminuo poslednji preživeli zloglasnog logora
Foto:Getty/Sean Gallup / Staff

Albin je imao 17 godina kada je došao u Aušvic, gde je dobio broj 118, i od prvog dana se usredsredio na to da ne podlegne strahu i mržnji, nego da olakša svoju i situaciju ostalih logoraša, navodi se u saopštenju Odbora.

U februaru 1943. godine uspeo je, da sa još jednim logorašem, pobegne iz Aušvica, a potom se u Krakovu pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine.

"Posle rata Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost da govori o Aušvicu i ubijenim logorašima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama, a posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Nemačkoj", rekao je potpredsednik Odbora Kristof Hibner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: