Dan kada je prodata Aljaska

Senatu Sjedinjenih Američkih Država na današnji dan pre tačno 150 godina, 30. marta 1867, podnesen je ugovor o kupovini Aljaske od Ruske imperije. Teritorija od milion i po kvadratnih kilometara prodata je potom za 7,2 miliona tadašnjih dolara, odnosno oko dva centa po jutru zemlje. To bi danas iznosilo oko 125 miliona zelenih novčanica.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

16:37

Dan kada je prodata Aljaska
Wikipedia / Public domain

Aljasku je 1741. otkrio ruski istraživač Vitus Bering, a prvo naselje, na ostrvu Kodijak, osnovali su Rusi 1783. godine. Za vreme vladavine Aleksandra II Romanova Rusija se nalazila u velikoj ekonomskoj krizi, pa je carstvo pronašlo rešenje u prodaji ove zaleđene regije Americi.

Vlada Aleksandra II donela je odluku da proda Aljasku, pravdajući to udaljenošću od centralne Rusije i velikim troškovima. Ugovor između ruskog izaslanika i tadašnjeg američkog državnog sekretara sklopljen je nakon višesatnih pregovora.
Èek kojim je izvršena isplata (Foto: Wikipedia / Public domain)
Kasnije se ispostavilo da je to bila jedna od najboljih kupovina u istoriji trgovine nekretninama. Ruski car je tada odlikovao svog predstavnika u Vašingtonu, verujući da je Amerikancima "podvalio" ogromno divlje prostranstvo na kome nema ničega osim snega i leda.

Aljaska je 1884. dobila status okruga, 1912. zvanično je proglašena teritorijom SAD, a 1959. godine je postala članica federacije kao 49. država, jedina koja, uz Havaje, nije direktno povezana sa teritorijom SAD.
Foto: GettyImages
Starosedeoci (Indijanci, Eskimi i Aleuti) opirali su se ugovoru (državljanstvo SAD su dobili tek 1924. godine), a Vašington je tek 1971. godine doneo rešenje po kom su domoroci ostvarili vlasništvo nad oko 11 odsto teritorije i udeo u energetskim naftnim korporacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: