Novi Zeland želi da istrebi pacove i lasice

Premijer Novog Zelanda Džon Kej, danas je najavio ambiciozni plan da istrebi sve pacove, lasice i druge štetočine iz zemlje do 2050. godine.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

14:48

Novi Zeland želi da istrebi pacove i lasice
Foto: Thinkstock

Vlada se nada da će oslobađanje od štetočina dati prednost domaćim životinjama, a to su uglavnom ptice koje su ugrožene pacovima. Mnogim domaćim ptičjim vrstama preti istrebljenje zato što pacovi i druge štetočine jedu njihova jaja i istu hranu kao one.

Novi Zeland je već uspeo da iskoreni pacove sa nekoliko svojih manjih ostrva, korišćenjem klopki, otrova i mamaca, pa se nada da će moći isto da uradi u celoj zemlji.

Vlada je izdvojila 28 miliona novozelandskih dolara (20 miliona američkih dolara) u naredne četiri godine za ovaj projekat, a Kej je priznao da bi cilj mogao da bude ostvaren samo uz naučna dostignuća. Ekolozi sa univerziteta u Oklendu Džejms Rasel i Žaklin Begs, smatraju da je moguće ostvariti taj cilj ali da je to veliki izazov u zemlji koja je veličine Velike Britanije.

Ostvarenje ovog projekta može da skrene pažnju sa drugih ekoloških problema, pa čak i da stvori nove probleme kao što je eksplozija populacije miševa, rekla je Begs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: