Da li je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni zaista štetno?

Amerikanci mikrotalasnu rernu koriste preko 60 godina, a dosta dugo se smatralo kako je izuzetno nezdrava. Međutim, da li je baš tako?

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2015.

16:40

Default images

"U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane", kaže za Hafington dr Gaj Krozbi, nutricionista sa Harvarda.

"Mikrotalasna rerna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja", pojasnio je Krozbi.

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na primer na antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i pak beta karoten u šargarepi.

Kuvanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane.

"Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature", pojašnjava dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju.

Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.

Dr Suzen Niki, nutricionistica s univerziteta Visconsin-Medison, deli njegovo mišljenje.

"Isecite hranu na veće komade i kuvajte je na pari brzo pre serviranja. Kuvanje na pari i pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici su najbolje metode brzog kuvanja."

"Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuvate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj rerni, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani", pojašnjava i dr Apim Data, profesor biologije sa univerziteta Kornel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: