Šta to krije senka Plutona?

Put letelice New Horizons odredio je da 14. jula napusti kratkoročnu blizinu Plutona, a jedno od "zanemarenih" otkrića desilo se upravo u trenucima kada je patuljasta planeta napuštana.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

19:05

Default images
Foto: NASA

NASA-ina sonda je prilikom udaljavanja od Plutona prošla kroz njegovu senku iskoristivši priliku da detektuje uticaj solarnog vetra na atmosferu.

Naučnici nisu očekivali da će otkriti proces uništenja atmosfere upravo zbog solarnog vetra, kreirajući tako region ili "rep" hladnog i gustog joniziranog gaza koji se proteže desetinama hiljada kilometara iza patuljaste planete.

Formacija posledično kreira svojevrsnu rupu u solarnom vetru, a koja se nalazi na oko 100.000 kilometara iza Plutona.

"Ovo je naš prvi pogled na Plutonovo okruženje i poziciju plazme u njemu. Puno više podataka dobićemo u augustu kada iskombinujemo merenja različitih instrumenata na letelici New Horizons. Tada ćemo biti u mogućnosti da odgovorimo na neka važna pitanja u vezi sa evolucijom Plutonove atmosfere", rekao je Fran Bagenal sa Univerziteta u Koloradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: