Naučnici: G tačka ne postoji

Potraga za famoznom ženskom erogenom zonom, poznatom kao G tačka, traje već decenijama, međutim, tim koji je predvodio italijanski naučnik došao je do zaključka da ona ne postoji, piše sajt "The Local".

Izvor: Thelocal.it

Sreda, 27.08.2014.

19:45

Default images

Nemački ginekolog Ernst Grafenberg je 1950-ih godina tvrdio da postoji zona na vaginalnom zidu koja uz pomoć stimulacije može dovesti do orgazma.

Ovo područje, navodno bogato nervnim završecima, postalo je poznato kao G tačka, a od tada su pokrenute godine istraživanja kako bi se potvrdilo njegovo postojanje.

Od tada su istraživači prezentovali brojne zaključke, uključujući i američkog ginekologa koji je 2012. godine izjavio da područje postoji, ali je jako malo.

Međutim, tim naučnika koje je predvodio Emanuele A. Janini, profesor endokrinologije i seksologije sa Tor Vergata univerziteta u Rimu, sada opovrgava tu tvrdnju.

U nedavno objavljenom članku u medicinskom žurnalu “Nature reviews urology”, naučnici tvrde da je“intimno područje” koje dovodi ženu do povećanog seksualnog zadovoljstva znatno kompleksnije i uključuje kompletan reproduktivni sistem, uključujući tu i tkivo, mišiće, žlezde i matericu.

Tim je proučavao sva istraživanja u poslednjih 60 godina koja su se bavila G tačkom, a Janini je lokalnim medijima izjavio da je zaključio da u pitanju nije “tačka” koja uzbuđuje žene, već osetljivo područje koje ne bi trebalo da se naziva G tačkom.

“U pitanju je vrlo kompleksno područje. Studije su do sada pominjale G tačku, ali u pitanju nije obična tačka, kako se ranije mislilo”, izjavio je.

Janini je takođe rekao da vagina “mora biti poštovana” i da u pitanju nije samo cevovod kroz koji se dobijaju deca.

“U poređenju sa erogenim zonama, ovo je znatno kompleksnije, i takođe varira od žene do žene, u zavisnosti od hormonskog ciklusa”.

Foto: Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: