Jun 2014. najtopliji u svetu od 1880.

Prošli mesec bio je najtopliji jun koji je u svetu zabeležen otkako su počela merenja 1880. godine, navodi se u mesečnom izveštaju američkih naučnika.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

18:07

Default images

Foto: Kamyar Adl / Flickr.com

Kombinovane prosečne temperature izmerene na površini kopna i okeana "rekordno su visoke za jun i iznose 16,22 Celzijusova stepena", saopštila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA), prenosi AFP.

To znači da je ovogodišnji jun bio za 0,72 stepena topliji u odnosu na prosečne temperaturne vrednosti zabeležene u 20. veku za taj mesec, premašivši poslednji rekord u visokim temperaturama u junu koji je zabeležen 2010, navodi NOAA.

Šef odseka NOAA za praćenje klime Derek Arnt kaže da su rekordno visoke temperetaure posledica neuobičajeno toplih okeana, naročito Tihog i Indijskog okeana.

"Veći deo sveta iskusio je više mesečne temperature u poređenju sa prosečnim, a rekordno najviše su zabeležene u delovima jugoistočnog Grenlanda, severne Južne Amerike, istočne i centralne Afrike, kao i južne i jugoistočne Azije", stoji u saopštenju.

Slično kao i u maju, rekordno visoke temperature registrovane su i u svakom većem okeanskom basenu, zaključuje NOAA.

U prošlomesečnom izveštaju američkih naučnika je konstatovano da su i u maju ove godine izmerene najviše temperature ikada zabeležene u tom mesecu, koje su oborile prethodni rekord postavljen 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: