Ponedeljak, 11.12.2023.

14:14

Britanski aktivisti brane Stounhendž pred sudom

Grupa koju čine arheolozi, ekolozi, istoričari, stručnjaci za transport, seoski aktivisti i druidi okupiće se u utorak 12. decembra ispred Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva u centru Londona, da bi ga u naredna tri dana ubedili da odbaci plan britanske vlade da u blizini Stounhendža izgradi tunel dugačak 3,2 kilometra.

Izvor: Tanjug

Britanski aktivisti brane Stounhendž pred sudom
Foto: Mr Nai/Shutterstock

"Suprotstavljamo se moći Odeljenja za saobraćaj, i drugih. Mi smo mala organizacija, uglavnom penzioneri. Ali sudski spor je važan. To je jedina stvar koja bagere drži podalje", rekao je Džon Adams, predsednik Stounhendž alijanse, koja se više od 20 godina bori protiv tunela i drugih putnih projekata oko jednog od najvažnijih praistoirjskih lokaliteta u UK, prenosi Gardijan.

Dok zagovornici tunela smatraju da će se njegovom izgradnjom smanjiti zastoji na putu A303, koji spaja jugoistok i jugozapad Engleske, kritičari se boje da bi to moglo da dovede do toga da Stounhendž bude skinut sa svetske baštine Uneska.

Troškove izgradnje tunela britanska vlada porocenjuje na 1,7 milijardi funti, dok aktivisti tvrde da će oni na kraju iznositi gotovo duplo više, 2,5 milijardi funti. Plan o izgradnji tunela kod Stounhendža prvobitno je iznela torijevska vlada 2017. godine.

Inspektori za planiranje zaključili su tada da bi tunel naneo "trajnu, nepovratnu štetu" lokaciji, ali je ipak, 2020. godine, tadašnji sekretar za transport Grant Šaps dao zeleno svetlo.

Međutim, kompanija koju su osnovali članovi Stounhendž alijanse odvela je britansku vladu pred viši sud i 2021. godine sudija je zaključio da je Šapsova odluka bila "nezakonita", jer nisu razmatrane potencijalne alternative.

Nova pravna bitka pokrenuta je pošto je novi sekretar za transport Mark Harper, uz manje izmene, ponovo dao zeleno svetlo za izgradnju tunela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: