Otkriveno šta je poslednje pojeo najstrašniji stvor koji je živeo na Zemlji

Otkriveno je šta je bio poslednji obrok tiranosaurusa starog 75 miliona godina - dve bebe dinosaurusa, piše BBC.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.12.2023.

10:42

Otkriveno šta je poslednje pojeo najstrašniji stvor koji je živeo na Zemlji
Foto: FOTOKITA/Shutterstock

Naučnici sada kažu da je očuvanost ove životinje, i dve male nesrećne bebe koje je pojeo, bacila novo svetlo na način na koji su živeli ovi predatori.

"Ovo je dobar dokaz da su tiranosauridi drastično menjali dijetu kako su rasli", kaže dr Darla Zelenicki sa Univerziteta Kalgari.

Primerak koji je otkriven je mladi gorgosaurus, pripadnik roda Tiranosauride, i blizak rođak džinovskog ti-reksa. Ovaj konkretan primerak je imao 7 godina kad je uginuo (tinejdžerski uzrast, rečeno ljudskim rečnikom), i imao je oko 330 kilograma (deseti deo težine koju je dostizao odrasli gorgosaurus).

U njegovom grudnom košu, tamo gde je bio želudac, pronađene su kosti dve bebe pticolikog dinosaurusa zvanog citipes.

"Znamo da su ovi tinejdž tiranosauridi lovili male, mlade dinosauruse", rekla je dr Zelenicki, jedna od vođa tima naučnika koji su objavili svoj rad u žurnalu Science Advances.

Niz ranijih fosilnih dokaza, uključujući i tragove ujeda tiranosaurida na kostima većih dinosaurusa, omogućili su naučnicima da izgrade sliku o tome kako su napadali gorgosaurusi i kako su jeli velike biljojede koji su živeli u krdima.

Dr Fransoa Terijen iz Muzeja paleontologije Rojal Tajrel opisao je ove odrasle tiranosauride kao životinje koje su se hranile "nediskriminativno". "Verovatno su napadali velike biljojede, grizli kroz kosti i otkidali meso", rekao je on za BBC.

Ali dr Zelenicki tvrdi da su manji, nezreli tiranosauridi bili nespremni da skoče u krdo rogatih dinosaurusa teških i po nekoliko tona.

Kad je reč o ovom konkretnom fosilu, dr Zelenicki i njen tim su pronašli noge malih dinosaurusa na mestu gde je bio stomak gorgosaurusa, što znači da je ovaj predator "voleo batake", kao najmesnatiji deo.

Gorgosaurusi su kao mladi bili mišićavi i vitki, a kako su rasli, pretvarali su se u džinove koji su hodali sporije, ali su bili mnogo snažniji.
Dok su odrasli gorgosaurusi grizli i otkidali meso svojim moćnim zubima, mladi gorgosaurusi su napadali manji plen i gutali ga celog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: