Kremlj ima novu taktiku za rat sa Zapadom, koristi slavne: "Zelenski, zavisniče" FOTO

Kremlj je primenio novu taktiku u svom informacijskom ratu protiv Zapada - lažne snimke slavnih osoba.

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 08.12.2023.

10:07

Kremlj ima novu taktiku za rat sa Zapadom, koristi slavne:
Foto: Profimedia

Koristeći video-zapise snimljene u aplikaciji Cameo, koja je stekla popularnost za personalizovane poruke slavnih osoba, Rusija je prenamenila originalne snimke kako bi lažno prikazala ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao neonacistu zavisnog od droga.

Elajdža Vud, poznat po ulozi Froda Baginsa u "Gospodaru prstenova", pojavio se u jednom takvom videu, pozivajući predsednika Zelenskog da se leči od zavisnosti.

"Nadam se da možete dobiti potrebnu pomoć", rekao je Vud u lažnoj izjavi. Manipulisani video-zapisi, uključujući pojavljivanje drugih slavnih osoba poput basiste metal grupe "System of a Down", glumca Džona Makginlija, Psisile Prisli, Majka Tajsona, distribuirani su na ruskim društvenim mrežama i novinskim kućama pod kontrolom države, prema izveštaju Njujork Tajmsa.

Majkrosoftov centar za analizu pretnji izvestio je o ovoj kampanji dezinformacija, ističući da je njen cilj da prikupi domaću potporu za rat u Rusiji. Umešane slavne osobe, naizgled nesvesne zloupotrebe svojih snimaka, nisu dale komentar za Njujork Tajms.

Cameo je, odgovarajući na incident, izjavio da takvi video-zapisi krše njihove smernice te će preduzeti korake za uklanjanje problematičnog sadržaja i suspendovanje računa ako se dokaže kršenje pravila aplikacije.

Iako tačan izvor videa ostaje neutvrđen, stručnjaci sugerišu da kampanja nosi obeležja ruskih tajnih informacijskih operacija.

Još jedna nedavna kampanja uključivala je objave na Fejsbuku i platformi društvenih medija X, sa fotografijama svetski slavnih osoba koje ponavljaju propagandne poruke Kremlja.

Među njima su se našli Opra Vinfri i Kristiano Ronaldo. Ova kampanja se pripisuje informacijskoj operaciji pod nazivom "Doppelgänger". Od 2017. "Doppelgänger" je povezan sa ranijim pokušajima korišćenja lažnih veb-stranica koje oponašaju stvarne novinske organizacije u Evropi i Sjedinjenim Državama te otkriva rastući uticaj veštačke inteligencije u dezinformacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: