Četvrtak, 07.12.2023.

09:10

Sin Lidije i Aleksandra sa 11 godina završio fakultet: Upisao doktorske studije, uzor mu je Tesla

Dečak po imenu Loren Simons (13) završio je osnovnu školu sa šest godina, sa devet godina krenuo na fakultet u Belgiji, diplomirao sa 11 godina, a prošle godine završio master studije iz kvantne fizike na Univerzitetu Antverpen.

Izvor: B92, Žena.Blic.rs

Default images

Zadivio je svet blistavom inteligencijom, a prošle godine pojavila se vest da planira da doktorira.

Lorenov otac Aleksandar Simons izjavio je nedavno da će njegov sin upisati doktorske studije iz prirodnih nauka na nemačkom Institutu “Maks Plank, dečak je sarađivao sa grupom naučnika sa ove institucije, na istraživanjima o laserima koji iz uzoraka krvi otkrivaju karcinom. Aleksandar Simons nije precizirao detalje studija, ali je napomenuo da će program obuhvatati hemiju, medicinu i fiziku, kao i da će Loren dosta vremena provoditi u laboratoriji. Dečak ovih dan boravi u poseti Hrvatskoj, u organizaciji Udruženja Nikola Tesla Network.

Genijalac Loren Simons bio je na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svetu ali je 2020. prekinuo studije na holandskom univerzitetu u Ajndhovenu nakon spora oko mogućeg datuma diplomiranja. Čudo od deteta bilo je na naslovnim stranama širom sveta, jer je trebalo da završi elektrotehiku na univerzitetu u Ajndhovenu pre kraja te godine, što bi ga učinilo prvim na svetu diplomcem mlađim od 10 godina, preneo je Rojters.

Međutim, sa univerziteta su saopštili Lorenu i njegovim roditeljima da taj plan više nije izvodljiv, imajući u vidu broj ispita koje je morao da položi pre rođendana 26. decembra. "Loren je izuzetno nadaren dečak, koji ide kroz svoje studije neviđenim tempom", saopštio je tada univerzitet.

Univerzitet je naveo da mu je ponudio izuzetno brzu šemu, prema kojoj bi završio obrazovanje sredinom 2020. godine. Međutim, dečakovi roditelji odlučili su da ne prihvate tu ponudu ipa su okončali Lorenove studije u Ajndhovenu.

"Veoma je neobično da je sve ovo došlo tačno u vreme kad smo dovršavali planove za Lorenov doktorat na drugom univerzitetu", prokomentarisao je Lorenov otac.

Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda najmlađa osoba koja je stekla fakultetsku diplomu jeste Amerikanac Majkl Karnej koji je diplomirao juna 1994. godine kada je imao 10 godina i četiri meseca.

Genijalac iz Belgije inspirisan je Nikolom Teslom, pa je otkrio da želi da istražuje veštačke organe i na kraju razvije celo veštačko telo u sopstvenoj laboratoriji.

Dečakovi roditelji Lidija i Aleksander Simons ispričali su raniji da su smatrali da Lorenovi baka i deda preteruju kad su im rekli da je mališan nadaren, ali da ih je kasnije u to uverio i njegov učitelj.

"Primetili su nešto veoma posebno u vezi Lorena", rekla je mama Lidija a tata dodao: "Rekli su nam da je on kao sunđer. Upijanje informacija nije problem za Lorena. Mislim da će fokus biti na istraživanju i primeni znanja u otkrivanju novih stvari. Ne želimo da postane previše ozbiljan. On radi šta god poželi. Moramo pronaći ravnotežu između njegovih talenata i njegovog detinjstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: