Sreda, 06.12.2023.

08:16

Japanac slavi Božić, slavu, obožava život u Srbiji: "Slušam bez prestanka naređenja supruge i tašte"

Jedan Japanac koji živi u Srbiji jako se iznervirao kada je shvatio da mu njegova zemlja ne dozvoljava da ima dvojno državljanstvo.

Izvor: B92, Blic

Japanac slavi Božić, slavu, obožava život u Srbiji:
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Muškarac koji se na Tviteru potpisuje kao "nekobalkancom" tvrdi da je Japanac oženjen Srpkinjom i da sa njom i svojim detetom živi u Srbiji. Kao neko ko dugo boravi u našoj zemlji, priznao je da uživa u njoj. Ali zbog svog japanskog zakona kaže, ostaće "građanin drugog reda" bez nekog velikog prava, najpre onog da glasa, međutim, ni to ga neće sprečiti da nastavi da uživa u našoj kulturi.

"Ja sam Japanac, a žena mi je Srpkinja. Živimo u Srbiji sa bebom. Nedavno sam čuo u MUP-u da imam pravo da dobijem srpsko državljanstvo jer živim ovde dovoljno dugo da to dobijem. Međutim, japanski zakon ne dozvoljava da imam dva državljanstva.

Čak i kao građanin drugog reda bez srpske nacionalnosti, mogu da uživam u divnoj kulturi u Srbiji. Naučio sam srpski jezik i dobio B2+ sertifikat koji mnogi Srbi nemaju", napisao je on. A onda je objasnio zašto se oseća kao pravi Srbin i šta je to usvojio od nas.

"Kao i mnogi Srbi, slušam bez prestanka naređenja supruge i tašte pošto sam naučio jezik. Takođe, ovde uživam u mnogim događajima kao što su slava, Božić, sopstveno venčanje i tako dalje. Dakle, ja sam pravi srpski zet", priznao je on.

Zašto je želeo da dobije državljanstvo, priznaje, pored osećaja da bude pravi Srbin, tu je i dobijanje prava da glasa.

"Srbija će uvek biti velika"

"Iako ne mogu da imam pravo glasa u ovoj zemlji, i mogu se posmatrati kao građanin drugog reda, verujem da sam član velike zajednice. I srećan sam što zajednica održava srpsku kulturu velikom.

Kako nemam pravo glasa, samo pratim šta odlučuju građani prvog reda. Dakle, odluke prvorazrednih građana su važne za moj život i za način života moje bebe jer ona još uvek nema pravo glasa. Ali opet, politika nije direktno povezana sa kulture ove zemlje. Drugim rečima, kakav god bio rezultat izbora, Srbija će uvek biti velika", zaključio je on.

Srbi su mu u komentarima zahvalili što voli Srbiju, ali i objasnili zašto smatraju da je već "naš".

"Ma, nema veze, psuješ kao Srbin, pasoš je nebitan, ti si naš", "Odrekni se japanskog državljanstva, šta ti teško? Odakle si odakle ti je žena i to ti je jarane samuraju tako", "Čovek psuje kao Srbin, slavi slavu i sluša tastu. Brate ne treba ti državljanstvo, naš si kako god okreneš", bili su samo neki od komentara ispod njegovih objava.

Takođe, bilo je i onih koji su mu objasnili da su zakoni mnogih država baš kao i zakoni u Japanu, te da mnogi dele njegovu sudbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: