Utorak, 05.12.2023.

08:43

Jedine velike pande u Britaniji vraćene u Kinu

Jedine velike pande na području Velike Britanije vraćene su u ponedeljak u Kinu nakon što su u zoološkom vrtu u Edinburgu provele 12 godina.

Izvor: index.hr

Jedine velike pande u Britaniji vraćene u Kinu
Foto: Profimedia

U zoološkom vrtu su se nadali da će ženka Tian Tian i mužjak Jang Gang imati mlade, ali im to nije uspelo.

"Tužno je što se Tian Tian nije razmnožavala ovde, naravno da bismo jako voleli da se to dogodilo, ali nije neobično u slučaju velikih panda", rekao je Simon Girling, upravnik veterinarske službe u Kraljevskom škotskom zoološkom društvu (RZSS).

"Tužni smo što odlaze, to su dve divne individue koje smo jako dobro upoznali", dodao je.

Pande će po dolasku u Kinu provesti neko vreme u karantinu pre nego što se vrate u rezervat blizu Čengdua, glavnog grada jugozapadne kineske pokrajine Sečuan.

Tian Tian i Jang Gang u zoološki vrt u Edinburgu stigle su u decembru 2011. u sklopu desetogodišnjeg sporazuma između RZSS-a i Kineskog udruženja za zaštitu divljih životinja, koji je kasnije produžen za dve godine. Ipak, ubrzo je postalo jasno da njih dvoje nisu željni parenja.

Stručnjaci iz Edinburga i veterinari iz Kine bezuspešno su osam puta pokušali da izvrše vantalesnu oplodnju

Poznato je da je velike pande teško uzgajati u zatočeništvu jer medvedi gube interes za parenje prirodnim putem - ili jednostavno ne znaju kako.

Ženka pande ima jedan mestrusni ciklus, u proleće, u kojem je plodna samo 24 do 36 sati, prema organizaciji za zaštitu prirode Pandas International.

Pokušaji uzgoja pandi u zatočeništvu započeli su u Kini 1955. Prva velika panda uzgojena u zatočeništvu Ming Ming rođena je u zoološkom vrtu u Pekingu 1963. godine. Pande u divljini žive u jugozapadnoj Kini, duž tibetanske visoravni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: