Ponedeljak, 04.12.2023.

09:02

Oteta devojčica vraćena ocu nakon Netfliksovog serijala: Ponovo je kod kuće posle šest godina VIDEO

Kajla Unbehaun je nestala iz svog rodnog grada u američkoj državi Ilinois nakon što ju je kidnapovala njena majka koja joj nije bila staratelj. Fotografija devetogodišnjakinje pojavila se u epizodi Netfliks serije Unsolved Misteries, koja se bavi otmicama roditelja, a progresija uzrasta pokazala je kako bi danas mogla da izgleda.

Izvor: index.hr

Default images

Mesecima kasnije, neko u prodavnici u Severnoj Karolini prepoznao je Kajlu – što je na kraju dovelo do hapšenja njene majke i Kejlinog ponovnog susreta sa ocem, prenosi The Independent. Evo osvrta na sve što se do sada zna o Kajlinoj otmici i povratku, kao i na pitanja koja ostaju bez odgovora.

Majka i dete su nestali 04.07.2017.

Kajla je rođena 5. jula 2008. u porodici Rajana Iskerka i Heder Anbehaun u zapadnom predgrađu Čikaga. Nakon što se par razdvojio, sudija je ocu dodelio trajno starateljstvo. Međutim, Kajla je praznik provela sa majkom 4. jula 2017. i trebalo je da bude vraćena ocu sledećeg dana, na njen deveti rođendan.

"Prema policijskim informacijama, Heder je poslednji put viđena kako pakuje stvari na krovu svog automobila", napisao je Iskerka na svom profilu na GoFoundMe, platformi za prikupljanje donacija.

„Članovi njene porodice rekli su da je otišla na kampovanje na nepoznatoj lokaciji u Viskonsinu i da će se vratiti u sredu, 5. jula u 19 časova", objasnio je Iskerka.

Heder i Kejla nisu se pojavile na sastanku po nalogu suda i odmah je kontaktirana policija i pokrenuta je istraga. Otkriveno je da su svi Hederini nalozi na društvenim mrežama izbrisani i da je njen mobilni telefon isključen. Od 4. jula niko nije mogao da stupi sa njom u kontakt.

„Sledećeg dana sam podneo prijavu za nestanak. Heder se takođe nije pojavila na zatraženom saslušanju 7. juna. Njen advokat nije razgovarao sa njom danima, nije znao šta se dogodilo i bio je veoma zabrinut", kaže Kejlin otac.

Majka optužena za otmicu deteta

Nakon što je Iskerka prijavio njihov nestanak, Unbehaun je optužen za otmicu dece 2017. godine, navodi se u saopštenju državnog tužioca okruga Kejn. Sudija joj je odredio kauciju od 10.000 dolara. Nakon toga, policija South Elgina je pratila brojne tragove i savete, radeći sa agencijama za sprovođenje zakona iz cele zemlje u pokušaju da locira dete i Unbehauna.

Iskerka je, u međuvremenu, apelovao napisavši na GoFoundMe da planira da prikupljenu pomoć iskoristi za angažovanje privatnog detektiva i eventualne dodatne troškove u vezi sa potragom.

„Bezbednost i povratak Kajle je glavni prioritet moje cele porodice i mene i svaka pomoć koju dobijemo kroz ovo finansiranje je veoma važna“, napisao je Iskerka. Između jula 2017. i maja 2023. prikupljeno je nešto više od 2.500 dolara od cilja od 10.000 dolara, a poslednja donacija zabeležena na veb stranici stigla je pre skoro četiri godine. Međutim, prošlog novembra Kailina slika se pojavila u epizodi Netfliksovog serijala Nerešene misterije.

Na kraju epizode "Oteti od roditelja", poslednjeg dela treće Netfliksove sezone, prikazani su delovi koji nedostaju i dobna progresija iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC). Za nešto manje od pet sekundi, na ekranu se pojavljuje fotografija Kajle kada je imala devet godina i kako bi ona mogla da izgleda kao tinejdžerka.

Majka je privedena, a devojčica se vratila ocu

U međuvremenu, Facebook stranica Bring Kaila Home je takođe promovisala prikaz napredovanja uzrasta, ali ga nije delila do 21. aprila. Napravljena istog dana kada i GoFoundMe, pet dana nakon što je Kaila poslednji put viđena u Vitonu sa svojom majkom, stranica ima više od 7.000 pratilaca.

Kajla i njena majka bile su u Vestgejt regionalnom tržnom centru u Ešvilu u Severnoj Karolini uveče 13. maja kada ih je primetila osoba u jednoj trgovinskoj radnji. Ta osoba je prepoznala Unbehauna i setila se da je to nestalo dete, objavili su u utorak iz kancelarije državnog tužioca okruga Kejn na društvenim mrežama.

Zaposleni u radnji odmah je kontaktirao policiju u Ešvilu, koja je kontaktirala policiju u Južnom Elginu. Policija u Južnom Elginu potvrdila je identitet dvoje ljudi kao Heder Unbehaun i nestalog deteta. Unbehauen (40) je nakon toga priveden, a Kajla se u međuvremenu vratila ocu. U izjavi preko NCMEC-a, Iskerka je rekao da je presrećan što je Kaila sigurna kod kuće:

„Želim da se zahvalim Policijskoj upravi South Elgin, Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu i svim agencijama za sprovođenje zakona koje su pomogle u njenom slučaju. Takođe želim da se zahvalim svim pratiocima na Facebook stranici Bring Kaila Home, koji su pomogli i bili instrumentalni u širenju svesti. Zahtevamo privatnost dok se ponovo sretnemo.."

Jedinstven slučaj

Šef policije u Južnom Elginu Džeri Kravčik takođe je zahvalio građanima širom zemlje i drugim agencijama za sprovođenje zakona koji su neumorno radili da dovedu Kejlu kući.

„Sa zadovoljstvom možemo izvestiti da je dete dobro i raspoloženo od kada se ponovo srelo sa ocem“, rekao je Kravčik u saopštenju.

Policijske uprave u nekoliko država proslavile su razvoj događaja jer je slučaj pružio nadu istražiteljima i porodicama koje traže davno nestale.

"Mislim da je ovo jedinstven slučaj. Neobično, ovo nije slučaj koji se često viđa", rekao je poručnik policije u Ešvilu Džonatan Braun za VLOS.

Čudio se kako je Kejlina majka godinama uspevala da ostane neprimećena.

„Ono što je najneobičnije je mogućnost da se godinama dobrovoljno ostane van mreže. Obično ostavljaju tehnološke tragove i vrlo ih je lako i brzo ući u trag". Nakon hapšenja u okrugu Buncombe, Unbehaun je platila kauciju od 25.000 dolara i puštena je iz pritvora 16. maja. Zatim se sutradan predala policiji u okrugu Kejn, Ilinois, gde je optužena za otmicu.

Majci je određen psihijatrijski pregled

Ona se pojavila pred sudijom Džulijom Jeter 18. maja i puštena je uz kauciju i elektronski uređaj za praćenje. Kajlin otac dobio je zaštitu od Unbehauna, kome je zabranjeno da dolazi na 300 metara od svog prebivališta i ne može da napusti Ilinois bez dozvole suda, objasnio je portparol kancelarije državnog tužioca okruga Kejn za Independent.

Slučaj Heder Anbehaun od tada je obeležen nizom saslušanja - uključujući i jedno 8. novembra kada joj je naloženo da se podvrgne psihijatrijskoj proceni. Ona se još nije izjasnila o optužbi za otmicu. Ova vrsta zločina u Ilinoisu može značiti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine, često uz uslovni otpust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: