Isplivala mračna strana K-popa: "Niko nije smeo da ima više od 47 kilograma" VIDEO

Skromno se smešeći, četiri mlade žene prošle nedelje su pristojno stajale u redu za susret sa kraljem Čarslom u najspektakularnijoj odaji Bakingemske palate.

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 27.11.2023.

15:59

Isplivala mračna strana K-popa:
Foto: Profimedia

Za većinu dvadesetogodišnjaka dodela ordena Reda Britanskog Carstva, u ovom slučaju od strane britanskog monarha kao priznanje za njihov rad na promociji važnosti klimatskih promjena, bio bi najveći trenutak u njihovim životima.

Ali za Lisu, Rouz Park, Điso i Dženi, članice korejskog benda Blackpink, ova poslednja čast predstavlja samo belešku u karijeri posutoj priznanjima: brojni albumi među top deset i hitovi na čelu muzičkih lestvica, globalne rasprodane turneje, muzičke nagrade i saradnje sa međunarodnim superzvezdama, uključujući Lejdi Gagu.

Dominiraju svetom južnokorejske pop muzike, poznatije kao K-pop, i stoje na vrhu carstva vrednog 57 miliona evra, koje obuhvata ne samo muziku, već i modu, lepotu i zabavu, zbog čega su prozvane ‘najvećim ženskim bendom na svetu‘.

Ipak, nije sve baš onako savršeno kako izgleda.

Naime, Euodias, 25-godišnja jutjub zvezda iz Sunderlanda koja je napola Korejka, imala je iskustvo iz prve ruke života u K-pop ‘kampu za obuku‘ kada se kao dete preselila u Južnu Koreju kako bi sledila svoj san da postane pop zvezda. Regulisani život u zgradi u vlasništvu njene kompanije, opisuje kao ‘neku vrstu naučnog eksperimenta‘.

"Obično smo se budili u 5 ujutro kako bismo dodatno vežbali ples pre nego što škola počne u 8 ujutro. Kad bi se školski dan završio, vraćali bismo se u društvo kako bismo uvežbavali pevanje i ples. Vežbali bi do 23 sata ili kasnije", ispričala je.

Osim što su išli u školu, kaže, nisu smeli da izlaze bez dopuštenja. Izlasci su bili zabranjeni, kao i neplanirane posete prijatelja ili rodbine. Dok je Euodias spavala u spavaonici, neki u grupi, za koju se smatralo da će slabije uspeti, morali su da spavaju na prostirkama na podu. No, kako kaže, malo ko se žalio jer su svi bili ambiciozni i jer je stav kompanije bio da je "sve što smo doživeli deo učenja discipline potrebne za K-pop idola".

Umesto da koriste vlastita imena, kaže da su mladi dobili broj i umetničko ime koje odgovara tipu K-kop ličnosti koji je kompanija odabrala za njih. Blackpink su provele između četiri i šest godina u takvom režimu, živeći u onome što je članica benda Dženi uporedila sa ‘internatom‘.

"Bilo je to kao 14 sati dnevno, samo trening. Bilo je stvarno grubo", rekla je.

Euodias, koja je napustila južnokorejsku prestolnicu Seul nakon dve godine kako bi se vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo, kaže da je izgled devojaka bio predmet intenzivnog nadzora, a nedeljno merenje kilaže održavalo se pred celom grupom.

"Težina je bila stalna opsesija. Niko nije smeo da ima više od 47 kilograma, bez obzira na godine ili visinu. Ako je težina bila veća od propisane, smanjili bi mu porcije. Ponekad bi oduzimali cele obroke, a ‘predebelim‘ vežbačima davali bi samo vodu. Izgladnjivanje je postalo uobičajeno. Neke su polaznice bile anoreksične ili bulimične, a mnoge devojke nisu imale menstruaciju", prisjtila se, dodajući da se dvaput onesvestila tokom časova plesa zbog dehidracije i nedostatka hrane.

"Često smo morali da nosimo onesvešćene pripravnike natrag u spavaonice", tvrdi.

Mnogi od vežbača podvrgavani su plastičnim operacijama.

Uz ovu opsednutost mladolikim izgledom, ne čudi da mladi izgledaju kao da su sišli sa pokretne trake: sve visoke jagodice, savršeni nosevi i raskošna ružičasta napućena usta. Iako nijedna od članica Blackpinka nije priznala da je imala operaciju, čini se da su sve od detinjstva doživeli dramatične transformacije. U nedavnom Netflixovom dokumentarcu, Blackpink: Light Up The Sky, četvorka je podelila porodične fotografije na kojima su prikazane kao devojke punačkih obraza i razrogačenih očiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: