Kataklizma je blizu: Od Antarktika se odlomile sante leda veličine Londona

Naučnici su objavili prve snimke iz vazduha ogromnog ledenog brega koji se u januaru odlomio od antarktičkog ledenog grebena. A81, ledena stena veličine Londona, početkom godine odvojila se od grebena Brunt.

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2023.

20:48

Kataklizma je blizu: Od Antarktika se odlomile sante leda veličine Londona
Ilustracija, Foto: Terablete/Shutterstock

"Santa leda ove veličine imaće veliki uticaj na okeanske ekosisteme u kojima se nalazi bogatstvo raznolikih morskih životinja. Ti uticaji mogu biti i pozitivni i negativni", objasnio je ekolog Geraint Tarling, a prenosi Science Alert.

Snimak iz vazduha koji je snimio institut British Antarctic Survey (BAS) pokazuje koliko je stvarno masivan ovaj ledeni blok koji, čak i kada se posmatra visoko iz vazduha izgleda kao beskrajna smrznuta ploča. No ono što možemo videti još uvek je samo delić ukupne sante leda, s time da se većina njene mase proteže stotinama metara u dubinu.

BAS je zbog odvajanja ledenog brega morao da preseli celu istraživačku stanicu kako ona ne bi završila plutajući u moru. Stoga je 2016.godine, kada su satelitski podaci pokazali da se pukotina širi, premestio istraživačku postaju Halley za 23 kilometra.

Istraživači borave u postaji u vreme antarktičkog leta. Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije posmatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u.

A81 sada pluta nekih 150 kilometara dalje od mesta gde je nekad bio spojen sa polarnim kontinentom.

"Kako se santa leda bude otapala, oslobađaće mnogo hranjivih stvari koje bi mogle u podnožju okeanskih prehrambenih lanaca da pogoduje i utiče na rast mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton", rekao je Tarling iz BAS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: