Petak, 18.11.2022.

10:14

Najmoćniji Artemis poslao prve slike

Raketa najnovije generacije u okviru misije "Artemis" bi u svemiru trebalo da provede 25 dana, noseći kapsulu "Orion" bez posade, a ukoliko sve prođe bezbedno, planira se da u nekom od narednih lansiranja u njoj budu ljudi. U kapsuli se trenutno nalaze lutke nazvane Helga i Zohar.

Izvor: B92

Najmoćniji Artemis poslao prve slike
Foto: Profimedia

Nedugo nakon lansiranja, "Orion" je poslao na zemlju prve željno očekivane slike sa kamera zakačenih na krajevima njegovih solarnih krila dugih sedam metara, preneo je portal Space.com.

NASA je podelila tri slike "Oriona". Prve slike, relativno niske rezolucije, pokazuju delove letelice. Na jednoj se u pozadini vidi plavo zakrivljenje Zemlje u pozadini. Kad je "Orion" fotografisao još je bio zakačen za lansirni sistem. Do odvajanja od druge faze došlo je oko sat i 55 minuta nakon poletanja.
Foto: Profimedia/NASA/Joel Kowsky/Cover Images/INSTARimages.com
Nazvana po drevnoj grčkoj boginji lova - i Apolonovoj sestri bliznakinji Artemidi – "Artemis" ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. NASA je prethodno dva puta pokušala da lansira raketu ka Mesecu neuspešno, zbog tehničkih problema.

"Orion" će se vratiti na Zemlju 11. decembra i sleteti u Pacifički okean kod obale Kalifornije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: