Ministar reagovao: "Istina o ubijanju Srba i dalje je pod ključem"

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, na svom nalogu na Tviteru osvrnuo se na vest da je film "Dara iz Jasenovca" ispao iz trke za Oskara.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

12:15

Ministar reagovao:
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

"Nema tu iznenađenja. Iznenađenje bi bilo, i to ogromno, da je film 'Dara iz Jasenovca' ušao među 15 kandidata za 'Oskara'. Istina o ubijanju Srba i dalje je pod ključem", napisao je Dmitrović.

Podsetimo, film "Dara iz Jasenovca" nije ušao u najboljih 15 filmova koji su u trci za nagradu Oskar, u kategoriji filmova na stranom jeziku.

Ovo ostvarenje je izazvalo burne reakcije javnosti u Srbiji i Hrvatskoj najviše zbog svoje tematike, jer se bavi stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac tokom II svetskog rata.

Sve je, počelo kada je u časopisu "Varajeti" objavljena kritika koju je napisao Džej Vajsberg, a film o stradanjima u Jasenovcu nazvao je "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande".
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Nedugo zatim, i u časopisu "LA tajms" je osvanuo sličan tekst. Tu se kritikuje tematika kojom se film bavi, i navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara".

Ni društvene mreže nisu ostale netaknute. Tako su Srbi i Hrvati pokušali da se "obračunaju" ocenjivanjem "Dare iz Jasenovca" na najpopularnijem filmskom portalu, IMDB-u. Zato je i ukinuta mogućnost ocenjivanja, sve do premijere filma u Čikagu, kada je ta opcija vraćena.

Sam reditelj filma, Gaga Antonijević, izjavio je kako su kritike (a posebno ona u LA tajmsu) neosnovane, zbog toga što govore da film nije istorijski istinit, i da to više nije pitanje filma i kritike, već da to znači "potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: