Koncentracija mikroplastike u okeanu veća nego ikada

Na dnu okeana naučnici su na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara. To je najveća do sada zabeležena koncentracija plastičnog otpada na okeanskom dnu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2020.

08:12

Koncentracija mikroplastike u okeanu veća nego ikada
Foto: Depositphotos, Vlad61

Više od 10 miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospe u more, zapravo je samo jedan procenat otpada koji pluta na okeanskoj površini, tvrde britanski naučnici.

"Pronašli smo do 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine 5 cm koji pokriva samo jedan kvadratni metar, što je najviši nivo mikroplastike do sada zabeležen na dnu okeana", napisali su Ijan Kejn sa Univerziteta Mančester i Majkl Kler iz Nacionalnog okeanografskog centra u Liverpulu.

Plastični ostaci se postepeno razgrađuju na sve manje fragmente u okeanu, sve dok ne formiraju čestice manje od 5 mm, poznate kao mikroplastika, prenosi "Sajens alert".

Novo istraživanje pokazuje da snažne struje prave velike "nanose" mikroplastike na morskom dnu i da je njihova koncentracija mnogo veća nego što se mislilo do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: