Bunt protiv moreplovca koji je "otkrio Ameriku": "Prestanimo da slavimo genocid"

U nekoliko američkih gradova statue Kristofera Kolumba išarane su crvenom bojom i ispisane sloganima protiv ovog moreplovca "koji je otkrio Ameriku", na dan nacionalnog praznika Kolumbov dan.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.10.2019.

10:22

Bunt protiv moreplovca koji je
Foto: sepavone/depositphotos

Kolumbova statua u Providensu na Rod Ajlendu išarana je crvenom bojom od glave do pete, a na pijedestal je bio naslonjen znak "Prestanimo da slavimo genocid", prenosi AP.

I statua u gradu Čula Vista u Južnoj Kaliforniji išarana je tako da je Kolumbovo lice totalno prekriveno, a navodi se da je statua na sličan način bila išarana i u februaru ove godine.

U noći između subote i nedelje statua Kolumba u San Francisku takođe je bila meta vandala - neko je na nju prosuo crvenu boju i nacrtao simbole anarhije, uz napisanu poruku "Uništimo sve spomenike genocidu" i "Ubiti sve kolonizatore".

U SAD o Kolumbu vladaju različita mišljenja.

Autohtoni stanovnici SAD, Indijanci, traže da se Kolumbov dan slavi kao Dan domorodaca, zbog zabrinutosti da je Kolumbo pokrenuo vekove genocida nad domorodačkim stanovništvom u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: